matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zadanie
MAGDA:
2 + 4 + 6 +...+ 2(n + 1)
Błagam o pomoc
Obliczyc setny wyraz ciagu: a
n
=
2n
2
+ n + 1
22 lut 18:03
tim:
U góry masz ciąg arytmetyczny: a
1
= 4 a
n
= 2(n+1)
4 + 2n + 2
S
n
=
n = n(n + 3)
2
W liczniku zostaje: 2 + n(n + 3) W mianowniku: 2n
2
+ n + 1 2 + 100 * 103 −−−−−−−−−−−−−−−−−− = 2 * 10000 + 100 + 1 10602 −−−−−−−−−− 20101
22 lut 18:57