prawdopodobienstwo masakra:(:(:(:(:( pomocy:(
maturzysta: Dany jest zbiór wielomianów ax3+bx2+cx+d, gdzie a,b,c,d przyjmują wartości ze zbioru {−1,0,1}
oraz a≠0. Ze zbioru W losujemy jeden wielomian. Oblicz prawdopodobieństwo, że jednym z jego
pierwiastków jest x=1
22 lut 20:23
Basia:
na czterech miejscach a,b,c,d rozmieszczasz −1,0,1 ale a≠0
czyli masz
2*3*3*3 = 54
mamy 54 woelomiany
warunki zadania spełniają te i tylko te, dla których
W(1)=0
W(1) = a+b+c+d
czyli
a+b+c+d = 0
a taki warunek spełniają tylko czwórki
{1,−1,1,−1} lub {1,−1,0,0}
co daje
n=4*3*2*1+2*3*2*1 = 24+12=36
P(A) = 3654 = 1827 = 23
22 lut 22:56