Wyznaczyć przedziały wypukłości , wklęsłości wykresu funkcji oraz punkty przegię
asdasd: Wyznaczyć przedziały wypukłości , wklęsłości wykresu funkcji oraz punkty przegięcia funkcji
f(x)=ex*x2
22 lut 13:11
Mickej: Robimy tak:
obliczamy pochodną drugiego rzędu danej funkcji f(x) i kolejno mamy
1. Funkcja jest wklęsła gdy w danym przedziale jej druga pochodna jest większa od zera
2. wypukła gdy f``(x)<0
3. punkt przegięcia gdy f``(x)=0
22 lut 13:30
asdasd: skad wziac przedzialy w ktore mamy wyznaczyc?
22 lut 14:03
Mickej: przedział to cala dziedzina rozważasz jak normalną funkcje kiedy większa a kiedy mniejsza a
kiedy =0 nic więcej żadnej filozof
22 lut 14:53