jak to zrobic
magda: jak to zrobic? utkwilam w tym punkcie
25x4 = 9x2
x2(25x2−9)=0
25−x2−9=0
−x2=9−25
22 lut 20:19
magda: znaczy nie jestem pewna czy dobrze to robię
22 lut 20:19
tim: x2(5x − 3)(5x + 3)=0
I teraz:
x2 = 0 lub 5x − 3 = 0 lub 5x + 3 = 0
x = 0
Dokończ.
22 lut 20:23
linek: dobrz i z tego ci wychodzi ze x nalezy do zbioru pustego bo niema takiej liczby podniesionej do
kwadratu która dalaby liczbe ujemną
22 lut 20:24
Dawid: do tego momentu jest dobrze :
x2(25x2−9)=0
wiec :
x2=o ⇒x=0 v 25x2−9=0
x2= 925
x= 35 v x= −35
22 lut 20:25