:) pomocy:P:P
ciemna: dany jest trójkąt prostokątny o wieszchołkach: A (8,3) , B(0,4) , C(2,0) .Oblicz sin α/ sin β
(kreska ułamkowa) ,jezeli α= | kąt CAB | oraz β=|kąt ABC|.
22 lut 14:02
tim: Narysuj ten trójkąt w układzie.
Oblicz sin a, sin b i podziel?
22 lut 14:10
ciemna: jak bym wiedziala jak obliczyc sin a i sin b to bym nei pisala.!
22 lut 14:14
tim:

sin a = a / c
sin b = b / c
sin a / sin b = a / c / b / c =
a / b
22 lut 14:16
ciemna: i to tylko na tym polegalo zeby podstawic pod sinusa a i b literki? o jaa no to łatwe
dziekuje
22 lut 14:19
tim: sin α = a/c
sin β = b/c
a/c / b/c = a / b
Oblicz długości boków i podstaw.
22 lut 14:21
ciemna: a mozesz mi pokazac jak liczysz dlugosc jednego z bokow? reszte juz sam policze!
22 lut 14:25
tim: Np. z wzoru (tablice maturalne).
Lub z tw. Pitagorasa:
22 + 42 = a2
..
22 lut 14:26
ciemna: no tak a wartosci tych scian mam brac z wieszcholkow?
22 lut 14:28
tim: Tak. Odpowiednie długości.
22 lut 14:28
ciemna: dzieki!
22 lut 14:31