pomoże ktoś ?? mam cały arkusz na dziś :(:(:(:(:(
itka: liczba przekątnych wszystkich ścian bocznych i podstaw pewnego graniastosłupa jest równa 110.
Zatem podstawą tego graniastosłupa jest:
A. dziewięciokąt
B. dziesięciokąt
C. jedenastokąt
D. dwunastokąt
22 lut 08:22
tim: Pewien graniastosłup jeżeli ma x krawędzi w podstawie, ma x ścian, a każda ściana ma 2
przekątne.
Suma przekątnych ścian = 2x
| | x(x−3) | |
Suma przekatnych podstawy = 2( |
| ) (wzór na przekątne wielokąta) |
| | 2 | |
2x + x(x−3) = 110
2x + x
2 − 3x = 110
x
2 − x = 110
x(x−1) = 110
x = 11
22 lut 09:58