porosze o pomoc
Patisia: Na poczatku sierpnia ceny jabłek i gruszek w osiedlowym sklepie byly takie samw. W ciagu
miesiaca cena gruszek spadła o 38%, a cenę jabłek duwkrotnie obnizono o 20%.Ktróre owoce są
tańsze po tych zmianach,?Uzasadnij odpowiedz!
22 lut 13:15
tim: Gruszka −
cena początkowa = x
obniżka = 38% * x = 0,38x
cena po obniżce = 0,62x
Jabłko
cena początkowa = x
obniżka 1 = 20% * x = 0,2x
cena po 1 obniżce = 0,8x
obniżka 2 = 20% * 0,8x = 0,16x
cena po 2 obniżce = ...
Dokończ.
22 lut 13:17