Kilka zadanek zamknietych z matmy
Jowita prosi o pomoc: 1.Sznurek o długość 10 m podzielono na 3 części , których stosunek dl jest równy 3:5:7. Jaka
dł. ma najkrótsza z tych części?
Odp: a)3m b)2m c)1,75m d)2,1m
2.Wskaż największa spośród liczb : 0,(27), 0,2(7), 0,2(27), 0,2(727)
Odp: a) 0,(27) b) 0,2(7) c) 0,2(27) d) 0,2(727)
3. Liczba 545 * √52 jest równa:
a) 545 b) 55 c) 52 d) 5204
4. Przekątna kwadratu ma długość 2 jeżeli dl tej przekątnej zwiększymy o 50% to pole kwadratu
wyniesie?
Proszę o dokładne rozwiązania , będę wdzięczna.
22 lut 22:40
Dawid: zad1.
3+5+7=15
1015=23
23 * 3 = 2
odp: b)
22 lut 22:44
Basia:
a+b+c=10
ab=35
ac=37
b = 53a
c = 73a
a+53a+73a=10
dokończ
22 lut 22:45
Dawid: zad2.
0,272727
0,277777 ⇒ widac,ze ta liczba jest najwieksza
0,227272
0,272727
odp: b)
22 lut 22:47
Jowita prosi o pomoc: basia a 2 rozwiązanie czego się tyczy ^^
22 lut 22:48
Dawid: zad.4
korzystaj z wzoru:
d=a√2
po przedluzeniu przekatnej o 50% otrzymujemy: 2+1=3
3=a√2
a=3√22
Pole = a2 ⇒ 4,5
22 lut 22:54
Jowita: 5. Przekątna kwadratu ma długość 2 jeżeli dl tej przekątnej zwiększymy o 50% to pole kwardatu
wzrośnie o : 125%, 50%, 225%, 2500%
22 lut 22:59
Dawid: o 125%
poniewaz :
liczymy najpierw pole gdy przekatna wynosi 2 ⇒ P=2
a pole dla przekatnej przedluzonej o 50% juz Ci policzylem i wynosi 4,5
proporcje ukladasz :
2 − 100%
4,5 − x ⇒ x= 225%
225%−100% = 125 %
22 lut 23:05
Jowita: dzięki ^^
22 lut 23:12