logarytmy
jolka: Liczba log2(log20+log5) jest równa?
22 lut 20:39
22 lut 20:46
tim: logab + logac = loga(b * c)
22 lut 20:49
jolka: hm czyli jak to bedzie?

hehe
22 lut 20:50
tim: No pomyśl
22 lut 20:50
jolka: Ja nie mysle.....

hehe
no nie wiem ile to np log
220
22 lut 20:52
tim: 20 * 5 = ?
22 lut 20:52
jolka: hm no to trzeba było by pomyslec nad tym....
chyba 100

hehe ale nie jestem do konca pewna hihi
22 lut 20:54
tim: log2(log(10)100)
To potrafisz
22 lut 20:55
jolka: nieee
22 lut 20:56
tim: Taaaak...
10x = 100 ?
22 lut 20:56
jolka: x=2
22 lut 20:57
tim: log22
2x = 2
22 lut 20:57
jolka: ale co z tego wynika? Moze mi wytłumaczysz te logarytmy tak bardziej dokładnie co?
22 lut 20:58
jolka: a no to znowu x=1
22 lut 20:58
Dawid: no i widzisz jak ladnie poszlo hehe
22 lut 20:59
tim: Odp to 1.
Tłumaczę.
log2(log20+log5) = log2(x)
x = log20 + log5 = log (20*5) = log 100 = 2
W podstawie domyślnie jest 10, zatem log10100 = y 10y = 100 y = 2
Mamy więc
log22 = z
2z = 2
z = 1
22 lut 21:00
jolka: no super poszlo super ale ja nie wiem co z kąd i którędy hehe nic nie kumam tych logarytmow;\
22 lut 21:00
jolka: hm no ok to ten przykład wiem mniej wiecej ale jakby jakis inny mi sie trafił to zero hehe
22 lut 21:01
22 lut 21:02
tim: Czego nie kumasz?
22 lut 21:02
jolka: logarytmow

tak ogolnie nie rozumiem uch...
22 lut 21:04
jolka: *ich
22 lut 21:04
22 lut 21:07
jolka: no ja wiem ja juz to czytałam ale te logarytmy to bez sensu są, nie wiem po co nam one
22 lut 21:09