....
CO DALEJ?: 32x6 − 16 x4 + 2x2
2x2 (16x4 − 8x2 + 1)
22 lut 20:37
Dawid: mozesz metoda podstawiania:
(16x
4 − 8x
2 + 1)
za x
2 podstawiasz t :
16t
2 − 8t +1 =0
i rozwiazujesz jak normalne kwadratowe, a nastepnie wracasz do podstawienia i wyliczas x
22 lut 20:40
tim:
2·x2 ·(2·x2 + 1) ·(2·x2 − 1)
22 lut 20:42
CO DALEJ?: to jest rozkladanie wielomianu na czynniki, co robic gdy zamiast x
2 mamy x
4
22 lut 20:56
tim: Podaj przykład.
22 lut 20:56
CO DALEJ?: tak jak w pierwszym poscie
2x2 (16x4 − 8x2 + 1)
wylaczone 2x2 przed nawias i zostaje (16x4 − 8x2 + 1) i co dalej
22 lut 20:59
CO DALEJ?: moze inny przyklad z tego zadania:
w(x)= 5x5 − 10x3 + 5x
rozloz wielomian w na czynniki, podaj jego pierwiastki
22 lut 21:03
Dawid: metoda podstawiania najlepsza !

robisz tak jak napisalem wyzej i git
22 lut 21:03
CO DALEJ?: moze ktos rozwiazac jeden z przykladow? ja juz nie wiem nic xx
22 lut 21:06
Dawid: czyli CI wychodzi ze t jest jedynym pierwiastkiem i wynosi 14
wracasz do podstawienia x2=t
x=12 lub x=−12
22 lut 21:06
Dawid: w drugim przykladzie postepujesz tak samo:
wyciagasz x przed nawias ⇒ x(5x
4−x
2+5)
i znowu za x
2 podstawiasz t i liczysz Δ i pierwiastki, potem wracasz do podstawienia.
naprawde proste

sprobuj .
22 lut 21:12