prosze o pomoc
mała :): wyznacz równanie prostej prostopadłej do prostej 4x + y +1=0 i przechodzacej przez punkt
P(4,3).
22 lut 12:42
tim: Kolejne kroki:
1. Przekształć wzór prostej do postaci y = ...
2. Jaki warunek musi być spełniony aby proste były prostopadłe?
Odpowiedz, pomogę dalej
22 lut 12:43
mała:): y=−4x−1 ?
musza lezec na jednej plaszczyznie?
niewiem to dzial ktoregio nei lubie
22 lut 12:52
22 lut 12:53
mała:): gdy maja ten sam wspolczynnik kierunkowy! a1=a2
22 lut 12:58
mała:): ojj sory
22 lut 12:59
mała:): wspolczynniki kierunkowe musza spelniac : zaleznosc:
a1*a2=1
22 lut 13:00
mała:): a1*a2= −1
22 lut 13:01
tim: a1 * a2 =
−1
Zatem szukana prosta nazwijmy ją l, aby była prostopadła do y = −4x − 1 musi mieć postać:
b musimy znaleźć.
Wiemy, też, że prosta l ma przechodzić przez punkt o współrzędnych
x = 4
y = 3
Podstaw do wzoru prostej l i wylicz b.
22 lut 13:02
mala:): dzieki wielkie
22 lut 13:08