a
Ada: a) wyznacz wartośc m dla którego funkcja określona wzorem f(x)=12 mx2+2x−2 ma dokładnie
jedno miejsce zerowe
b) dla wyznaczonego m podaj równanie osi symetrii wykresu paraboli.
22 lut 17:44
tim: Więc.
Miałaś równanie kwadratowe? Deltę itp?
22 lut 17:46
Ada: nie
22 lut 17:49
tim: Nie miałaś Δ? Funkcji kwadratowej?
22 lut 17:50
Ada: nie... bylam miesiąc w szpitalu i nie umiem tego. Zrobisz mi?
22 lut 17:53
22 lut 18:01
Ada: łatwo powiedzieć dzieki za taką pomoc
22 lut 18:07
tim: Δ = 0
Δ = 22 − 4 * −2 * 0,5m = 4 + 4m m = −1
22 lut 18:10
Ada: i co dalej? ja nie zrobię tego:(
22 lut 18:11
tim: Koniec. Dla m = −1, jesrt jedno miejsce zerowe.
22 lut 18:12
Ada: a podpunkt b?
22 lut 18:13
tim: x = 2
22 lut 18:14
Ada: a jak to zrobiłeś?
22 lut 18:20
tim: Rozwiązałem równanie:
0,5 * −1 x2 + 2x − 2 = 0
x = 2
22 lut 18:23
Ada: ok



Wielkie dzięki

a umiesz może zrobić to
Dany jest wzór funkcji kwadratowej f(x)=
12 (x+2) (x−8)
a) wyznacz najmniejszą wartość funkcji w przedziale <1,2>
b) podaj wartości argumentów dla których funkcja przyjmuje wartości niedodatnie
22 lut 18:25
tim: a)
W tym przdziale najmiejsza wartość jest dla 2.
Ta wartość to:
0,5(2 + 2)(2−8) = 0,5 * 4 * −6 = −12
b)
0,5(x+2)(x−8)≤0
−2 ≤ x ≤ 8
22 lut 18:33
Ada: dzięki
22 lut 18:46