zadanie
el: | | 5 | |
Wykaż, że √6 − 2√5 − |
| = 1 |
| | √5 | |
zaczałem tak:
| | 5 | | √5 | |
L= √6 − 2√5 − |
| * |
| = √6 − 2√5 − √5 = (6−2√5)2 − √5 = |
| | √5 | | √5 | |
= 36 − 24
√5 + 20 −
√5 = 56 − 25
√5 i nie wiem co dalej....

prosze o pomoc
22 lut 23:09
Godzio:
to się sobie napewno nie równa popraw zapis a pomoge
22 lut 23:15
el: masz racje
| | 5 | |
jest tak: √6+2√5 − |
| = 1 |
| | √5 | |
22 lut 23:17
Godzio: 
6+2
√5 = 5+2
√5 +1 = (
√5+1)
2
| | 5√5 | |
L = √5+1 − |
| = √5+1−√5 = 1 |
| | 5 | |
22 lut 23:18
Basia:
L =
√6−2√5
L
2 = 6−2
√5
P
2 = 1+2
√5+5 = 6+2
√5
L
2≠P
2 ⇒ L≠P
nie da się tego wykazać, bo to, jak widać, nieprawda
prawdą natomiast jest, że
dowód wygląda jak wyżej
22 lut 23:20
Julek:
6 + 2
√5 = (1+
√5)
2
więc tak :
1 +
√5 −
√5 = 1
1=1
Tożsamość
22 lut 23:20
el: aaa kojarze ta własność

2ab = 2
√5
ab =
√5
(1+
√5)
2 
dziekuję wszystkim
22 lut 23:27
el: Zad. Dane jest rownanie x2 + mx + m −1 = 0 z niewiadomą x. Uzasadnij, że dla każdej liczby
całkowitej m wszystkie rozwiązania tego równania są liczbami całkowitymi...
prosze o pomoc
22 lut 23:36
miki:
Δ= m
2 −4m+4 = ( m−2)
2 √Δ= m−2
| | −m+m−2 | |
x1= |
| = −1 −−− całkowita
|
| | 2 | |
| | −m−m+2 | | −2m+2 | |
x2= |
| = |
| = −m+1 −− też całkowita , bo m −−− całkowita
|
| | 2 | | 2 | |
c.n.d
22 lut 23:45
el: Wyznacz rownanie okregu bedacego obrazem okregu: (x+5)2 + (y−2)2 = 9
w symetrii wzgledem prostej k: y = 2x − 3
prosze o pomoc
23 lut 00:21
el: powtarzam
23 lut 00:40
miki:
Kto u
licha wymyśla te zadania i w jakim celu


zaraz napiszę to rozwiązanie
23 lut 01:05
miki:
S
1( −5,2) r
1= 3
promień okręgu symetrycznego r
2= r
1=3 ( bo symetria jest izometrią)
piszemy równanie prostej prostopadłej do k i przechodzącej przez S
1
| | 1 | |
Prosta S1S2 prostopadła do k , jej współczynnik kier. a2= − |
| = −12
|
| | a1 | |
ma równanie :
S
1S
2: y−y
S1= −
12(x−x
S1)
S
1S
2: y= −
12−4
rozwiązujemy układ równań tych prostych wyznaczając punkt P
który jest środkiem odcinka S
1S
2
2x −3= −
12x −4 => x = −
25 to y= −
195
P(−
25, −
195)
to
x
S2= 2x
P − x
S1 i y
S2= 2y
P −y
S1
po podstawieniu otrzymasz:
x
S2= 4
15 i y
S2= −9
35
to ten okrąg ma równanie:
( x −4
15)
2+ ( y+9
35)
2= 9
sprawdzaj , być może się pomyliłam , w rachunkach
23 lut 01:16
miki:
Basiu 
sprawdź , bo mnie "ponosi" na takie zadania
23 lut 01:17