pomocy
nelka: Dany jest ciąg an=n+1 / n (przez kreske ułamkowa) . Wyznacz wzór ciągu bn=an+1 −an. Odpowiedz
podaj w najprostrzej postaci.n
22 lut 13:19
22 lut 13:22
nelka: tak
22 lut 13:23
tim: bn = an + 1 − an ?
22 lut 13:23
nelka: tak
22 lut 13:25
tim: Czy to jest an+1 czy an + 1
22 lut 13:26
nelka: to pierwsze! na na rowni z 1
22 lut 13:26
tim: Ok.
Więc:
| | (n+1) + 1 | | n + 1 | |
bn = |
| − |
| |
| | n + 1 | | n | |
| | n(n+2) | | (n+1)(n+1) | |
= |
| − |
| |
| | n(n+1) | | n(n+1) | |
Poskracaj teraz i pokaż TU swój wynik.
22 lut 13:28
nelka: =(n+2)−(n+1) ?
22 lut 13:31
tim:
n2 + 2n − n2 − 2n − 1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− =
n(n+1)
1
− −−−−−−−−
n(n+1)
22 lut 13:45
nalka: dzieki!
22 lut 13:47