ciągi!
rozpaczka.: Liczby: 3, b , c tworzą w podanej kolejności rosnący ciąg geometryczny. Te same liczby są w
podanej kolejności pierwszym, drugim i piątym wyrażeniem ciągu arytmetycznego.Oblicz b i
c.
22 lut 12:47
tim:
3, b, c −−− tworzą ciag geometryczny => b2=3*c
dla ciagu arytmetycznego:
3= a1
b= a2= a1 + r = 3 + r
c= a5= a1 + 4r= 3 + 4r
zatem: (3+r)2= 3(3+4r)
−−−−−−−rozwiąż to równanie i podaj r otrzymasz dwa takie ciągi pamiętając, że 3,b,c −−− tworzą
ciąg geom, malejący (wybierz te,które spełniają ten warunek)
22 lut 12:54
rozpaczka: dziekuje bardzo!
22 lut 13:04