układ równań
KAŚKA : Siemka ; D
Pomożecie?
Jak ułożyć układ równań do tego zadania?
Operator koparki zarabia 160zł za dzień pracy, a pracownik fizyczny − 80 zł.
Pierwszego dnia na budowie było 3 razy więcej pracowników fizycznych niż operatorów koparek i
razem wszyscy zarobili 2800zł.
Następnego dnia zarobili również 2800 zł, a pracowało ich 32.
Ilu operatorów koparek pracowało każdego dnia?
Byłabym bardzo wdzięczna za zapisanie układu równań ; ) bo później sama sobie oblicze ; )
A nie wiem jak go ułożyc!
dzięki z góry
22 lut 14:57
tim: Najpierw rozwiąż:
160 * k + 80 * pf = 2800
pf = 3k
A potem:
160 * k2 + 80 * pf2 = 2800
k2 + pf2 = 32
22 lut 15:06
KAŚKA : mmm ... ; /
nie rozumiem
22 lut 15:40
tim: Pierwszego dnia:
ok − ilość operator
pf − ilość pracownik
160zł * ok + 80zł * pf = 2800 tyle zarobili
pf = 3ok
22 lut 15:43
KAŚKA : i to jest juz układ?
22 lut 15:45
tim: Do pierwszego dnia. Drugiego dnia jest drugi układ
22 lut 16:00
KAŚKA : Możesz mi napisać całość?
Bo się pogubiłam


!
Prosze......
22 lut 16:54
dziubu: moim zdaniem to zadanie ma byc tak rozwiazane:
160*k+80*3=2800
160k+240=2800
160k=2800−240
160k=2560/160
k=16
22 lut 17:31
KAŚKA : nie to nie tak ma byc rozwiazanie .. ; / prosze

22 lut 17:52
KAŚKA : pomocy no

!
22 lut 18:24
tim: Ok. PIszę całe! Uwaga!
22 lut 18:25
tim: PIERWSZY DZIEŃ
Było ileś operatorów koparek (ilość ich to ok1) oraz ileś pracowników fizycznych (pf1). Razem
wszyscy ok zarobili 160zł * ok1, wszyscy pf1 zarobili 80zł * pf1. Razem zarobili 2800zł.
160zł * ok1 + 80zł * pf1 = 2800
Wiadomo, że pf1 było trzy razy więcej od ok1.
pf1 = 3ok1
DRUGIEGO DNIA ZMIENIŁA SIĘ LICZBA OPERATORÓW I PRACOWNIKÓW:
Było teraz ok2 operatorów koparek, oraz pf2 pracowników fizycznych. Zarobili łącznie znowu
2800zł.
160zł * ok2 + 80zł * pf2 = 2800
Wiadomo, że razem było ich 32.
ok2 + pf2 = 32
Teraz trzeba policzyć z dwóch układów równań, ile było pracowników fizycznych oraz operatorów
koparek PIERWSZEGO ORAZ DRUGIEGO dnia.
22 lut 18:30
KAŚKA : No ok. Drugi dzien mi wyszedl ale 1 nie.! ; /
22 lut 18:40
KAŚKA : Jak to ma być? Cholera >! ; /
22 lut 18:51
tim: Pierwszy pokazał kolega wyżej.
22 lut 18:52
KAŚKA : tylko że to nie jest poprawny wynik.!
22 lut 18:57