zadania różne
casio: mam problem z paroma zadaniami. prosze o pomoc

1. ostrosłup ma 60 wierzchołków. ile ma krawęzi?
2. rozwiąż: 3−log a
1/43
3. dany jest ciąg o wyrazie ogólnym a a
n=
n3 . wyznacz wszystkie liczby k takie, że a
a
k < 50 ≤ a a
k+1
4. w dniu ukończenia 2 lat Piotruś ważył 13.2 kg. przez kolejne trzy lata jego waga wzrastała
średnio o 0,15 kg miesięcznie. potem w ciągu każdego roku przyrost jego wagi był o 10% większy
niz w roku poprzednim. jaką wage miał chłopiec w dniu swoich 10. urodzin? podaj wynik z
dokładnością do 0,1 kg
będe bardzo wdzięczy za każdą porade
Basia:
1.
ostrosłup ma jeden wierzchołek, reszta czyli 59 to wierzchołki podstawy
czyli 59+59=118
2. nie rozumiem zapisu; popraw
3.
k3<50
k+13≥50
rozwiąż ten układ
4.
waga początkowa = 13,2
12*0,15 = 1,8 − przyrost w latach 3,4,5
3*1,8 = 5,4
13,2+5,4 =
18,6 waga w dniu ukończenia 5 lat
x = 1,8
6 rok przyrost = x+0,1x=1,1x
7 rok 1,1x+ 0,1*1,1x = 1,1x(1+0,1) = 1,1x*1,1 = x(1,1)
2
8 rok x*(1,1)
2 + 0,1*x*(1,1)
2 = x*(1,1)
2(1+0,1) = x*(1,1)
3
9 rok x*(1,1)
4
10 x*(1,1)
5
waga końcowa = 5,4 +x(1,1+1,1
2+1,1
3+....+1,1
5) =
| | 1−1,15 | |
5,5+1,8*1,1* |
| |
| | 1−1,1 | |
policz to