błagam o pomoc
malutka1452: Pusty basen można napełnić wodą z dwóch kranów. jeżeli otworzymy pierwszy kran na 5 godzin,
następnie zamkniemy go i otworzymy drugi kran na 10 godzin, to basen napełni się w 35% .
Jeżeli natomiast otworzymy jednocześnie oba krany, to basen zostanie calkowicie napełniony w
| | 2 | |
ciągu 22 |
| . Ile godzin potrzeba do napełnienia całego basenu za pomocą każdego kranu |
| | 9 | |
oddzielnie?
22 lut 08:41
tim: Przyjmijmy objętość basenu = B.
Ok.
| | B | |
Pierwszy kran napełni basen w ciągu x godzin, a w ciągu godziny |
| |
| | x | |
| | B | |
Drugi kran −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− y godzin, a w ciągu godziny |
| |
| | y | |
| B | | B | |
| * 5 + |
| * 10 = 0,35 * B |
| x | | y | |
Po rozwiązaniu;
x = 50,y=40
22 lut 10:36
artur: ma trudnosc z prawidlowym rozwiązaniem układu.. pomoże ktoś
24 kwi 12:07