równanie
mma: proszę o rozwiązanie równania
( x − 3 )2 − 25x2 + 6x = ( 2x − 1 )2 − ( 1 + 2x )2 + 11
22 lut 13:24
tim: Ok. Rozwiń najpierw pojawiająca się powyżej trzy wzory skróconego mnożenia.
22 lut 13:25
mma: x2 − 6x+ 9 − 25x2 + 6x = 4x2 − 4x + 1 − 1 − 4x − 4x2 + 11
22 lut 13:28
mma: halo ?
22 lut 13:37
tim: Ok. Poskracaj stronami, posegreguj.
22 lut 13:42
mma: wychodzi mi tak : − 24x2 + 8x = 2
22 lut 13:44
tim: Ok.
−12x2 + 4x − 1 = 0
Która klasa, miałeś równania kwadratowe?
22 lut 13:47
mma: a skad Ci takie rownanie wyszlo ? czemu jest '−1' ?
22 lut 13:50
tim: Podzieliłem przez 2 i przeniosłem 1 na durgą stronę. Miałeś/aś równania kwadratowE?
22 lut 13:51
mma: nie przypominam sobie zebym miala rownania kwadratowe...
22 lut 13:52
tim: No ok, tu trzeba inaczej.
Wyznaczam −4x przed nawias i mam:
−4x(3x + 1) = 1
Jeżeli x jest dodatnie, to lewa strona jest ujemna,
jeżeli x jest ujemne, to lewa strona również jest ujemna.
Zatem lewa strona nie może być równa 1.
Brak rozwiązania.
22 lut 13:55
mma: a nie powinno byc :
−4x( 3x − 1) = 1
?
22 lut 13:59
tim: Tak, minus. Ale to nic nie zmienia.
22 lut 13:59
mma: no fakt nic nie zmienia, bo i tak tego nie rozumiem.
22 lut 14:00
tim: Czego nie rozumiesz?
22 lut 14:01
mma: czemu to równanie nie ma rozwiązania.
22 lut 14:02
tim: Łatwo to by było równaniem kwadratowym, ale nie miałaś. A może mieliście funkcje?
22 lut 14:06
mma: tak, funkcje mielismy.
22 lut 14:07
tim: A jakie funkcje mieliście?
Liniową? Kwadratową?
22 lut 14:08
mma: liniowa
22 lut 14:08
tim: A wgl która klasa?
Bo bez znajomości czegokolwiek nie oblliczysz. Chyba, że jest to zadanie pondad materiał.
22 lut 14:09
mma: 1 technikum.
22 lut 14:10
tim: Jeżeli jest to z gwiazdką − trzeba się douczyć, jeżeli zwykłe − zobaczymy.
A dział? I co poznaliście w tym rozdziale?
22 lut 14:12
mma: Nie, posłuchaj. Nie wiem czy to jest z gwiazdką czy bez, bo Pani te równanie i inne pisała na
tablicy. Wiem tyle, że dział to ' Równania i nierówności liniowe. Interpretacja geometryczna
nierówności liniowych. '
22 lut 14:19
mma: Tzn. to nie jest dział, tylko taki temacik.
22 lut 14:20
tim: Zapewne musiałaś źle przepisać albo podała wam coś za trudnego. Liniowe to na pewno NIE JEST.
Gdyby było np. (5x−3)2 to rozwiązywalne linowo jest.
Pozostaw w takiej postaci. I napisz, że nie ma rozwiązań.
22 lut 14:21
mma: Przepisałam na pewno dobrze. Dobra to pozostawie w takiej postaci " −4x( 3x − 1 ) = 1 i
napiszę, że brak rozwiązania.
Okej dzięki wielkie za pomoc. ; − )
22 lut 14:25