Ktos zrobi?
ja: Rozwiąże ktoś?
a) Najdłuższy bok trójkąta ma długosc 12, a jeden z katów ma miarę 135*. Oblicz długość
promienia okręgu opisanego na tym trójkącie?
b)kat rozwarty trójkąta, wpisanego w okrąg o promieniu 5, ma miarę 120*. jaka długość ma
najdłuższy bok tego trójkąta?
22 lut 19:29
ja: mogłby ktos pomoc bo jest naprawde pilne
22 lut 19:52
anka: a).
R=23
h = a√3 / 2
a = 12
r = 23] * aup{3 / 2
r = 23 * 12√3 / 2
r = 3 * 12√3
r = 36√3
b).
R = 13
h = a√3 / 2
r = 5
a =?
r = 23] * aup{3 / 2
5 = 13 * a√3 / 2
5 = a√3 / 6
a = √3 /30
tu nie jestem do końca pewna.
22 lut 20:30