POMOCY
MONIA1987: ŚCIANAMI BOCZNYMI OSTROSŁUPA PRAWIDŁOWEGO SA TRÓJKĄTY O BOKACH DLUGOŚCI 5CM,100CM,100CM.OBLICZ
SUMĘ DŁUGOŚCI KRAWĘDZI TEGO OSTROSŁUPA,JEŻELI JEGO PODSTAWĄ JEST SZŚCIAN FOREMNY.
22 lut 12:15
tim: Co jest w podstawie?
22 lut 12:17
MONIA1987: SZEŚCIAN FOREMNY
22 lut 12:21
tim:

Jeżeli to jest sześciokąt foremny to:
mamy sześć krawędzi podstawy (5cm) = 6 * 5 = 30cm
oraz sześć krawędzi bocznych (100cm) = 600cm
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
630cm
22 lut 12:22
tim: SZEŚCIAN jest bryłą!
22 lut 12:22
22 lut 12:23
MONIA1987: TYLKO TO?
22 lut 12:23
tim: Błagam Cię! Wyłącz CAPS LOCKA!
Zrobione to co w poleceniu.
22 lut 12:25
MONIA1987: ILE METRÓW SZEŚCIENNYCH GAZU MIEŚCI SIĘ W RURZE O DŁUGOŚCI 1KM I ŚREDNICY WEWNĘTRZNEJ RÓWNEJ
50CM.
22 lut 12:27
MONIA1987: przepraszam
22 lut 12:27
tim: Proszę Cię! Nie pisz wielkimi literami.
Odpowiedz na kilka pytań:
1. Jaki kształt ma rura? Jaka to bryła?
2. Jaki jest ogólny wzór na objętość brył?
22 lut 12:28
MONIA1987: walec
22 lut 12:35
tim: Walec. Jaki jest wzór na objętość walca?
22 lut 12:37
MONIA1987: v=πr2*h
22 lut 12:40
tim: Masz:
h = 1km = 1000m
średnia = 0,5m
r = promień = 0,25m
π≈3,14
Podstaw do wzoru.
22 lut 12:42