tesktowe - wielomiany
Aś: podałby mi ktoś jakie powinno byc rownanie?
Za opakowanie zawierające pewną liczbę puszek farby, malarz zapłacił 480 zł. Za tę sama kwotę
mógł kupić karton zawierający o 12 sztuk puszek farby mniej, ale o większej pojemności. Każda
większa puszka kosztowała o 20 zł więcej niż mała. Oblicz, ile sztuk małych puszek było w
kartonie.
22 lut 19:54
tim: cena mniejsze puszki * ilość mniejszej = 480
cena większej puszki * ilość większych = 480
Podstaw dane.
x − ilość mniejszych puszek
y − cena mniejszych pyszek
22 lut 19:55
Aś: a tak żeby z jedną zmienną bylo?
22 lut 19:59
tim: Najpierw masz układ równań. Wyznacz jedną niewiadomą i przenoś do drugiego. Masz wielomian.
xy = 480
(y − 12)(x + 20) = 480
22 lut 20:01
Aś: dzięki
22 lut 20:05