zadanka ze stereometri.
Olaf: 1.Wysokość ściany bocznej ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość 10, zaś krawędź boczna
12. Oblicz jego wysokość.
2.Kąt między krawędzią boczną o długości 6, a krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego
trójkątnego ma miarę 450. Oblicz objętość ostrosłupa.
3.W graniastosłupie prawidłowym sześciokątnym krótsza przekątna podstawy ma długość 3√3.
Krawędź boczna jest o 2 krótsza od podstawy, Oblicz pole powierzchni bryły.
Proszę o pomoc.
22 lut 19:05
anka: z.1.
h= ?
r = 6
h = a√3 / 2
h = 6√3 / 2
h = 3√3
22 lut 21:57