matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wykaż
ania:
wykaż że liczba pierwiastek z (6
√
3
+12) jest większa od 4
22 lut 11:03
tim:
6
√
3
+ 12 = 3 + 2 * 3 *
√
3
+ 9 = (p[3})
2
+ 2 * 3 *
√
3
+ 3
2
= (3 +
√
3
)
2
Podstaw i zobacz.
22 lut 11:11