funkcja
Karolina: Funkcja f(x)=2x2+ax−5 przyjmuje najmniejszą wartość dla x=2, jesli a równa się:
a) −1
b) −8
c) 2
d) 0
22 lut 19:37
Dawid: wstawiasz x=2 do wzoru funkcji ⇒ 2a+3
do tego wzoru 2a+3 wstawiasz kolejno za parametr a dane liczby
wychodzi ze dla:
a= −1 fk. przyjmuje wartosc 1
a= −8 fk. przyjmuje wartosc −15
a= 2 fk. przyjmuje wartosc 7
a= 0 fk. przyjmuje wartosc 3
czyli najmniejsza wartosc osiagana jest dla a = −8
odp. b)
22 lut 19:56
Dawid: sory pomylka lekka :
a= −8 fk. przyjmuje wartosc −13 , a nie −15 jak napisalem ...
lecz odp. zostaje ta sama
22 lut 19:57
Karolina: Dzięki
22 lut 20:15