matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 9.1.2013
Zadania
Odp.
2
Natalia:
funkcja f(x)= (−1/3m −6)x
2
+ 2x +1 osiąga wartość najmniejszą dla: A. m<18
2
Natalia:
funkcja f(x)= (−1/3m −6)x
2
+ 2x +1 osiąga wartość najmniejszą
1
bizon:
czesc, mam funkcje określoną (x−3)
2
(x−4) w przedziale x∊(3,4) i 0 dla innych argumentów. Mam zbadać różniczkowalność. Czy do tego celu wystarczy policzyć granice prawo i lewostronne dla 1
11
Kapelan:
Zbadaj monotoniczność f−kcji
5
magdaa:
Ze zbioru {1,2,3,4,5} losujemy 3 cyfry ze zwracaniem. Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania liczby :
2
Mhm :
http://wyspianski.bedzin.pl//infusions/upload_system/uploads/pytania%20do%20podsatwy.pdf
3
Karoo:
3
2−x
= 3
x
−2
2
1
geni:
pomozcie zrobic pochodna : 2x
2
+4x−2/(x+1)
2
0
Julia:
0
Heniek:
2 cos 2x −
√
3
≥ 0
0
tbulka:
mam policzyć całkę podwójną po obszarze koła x
2
+y
2
≤1, korzystając ze współrzędnych biegunowych.
0
sebo8:
Kulę przecięto dwiema równoległymi płaszczyznami odległymi od siebie o 6 otrzymując przekroje o polach 9π i 25π. Oblicz P
c
kuli.
0
geni:
a) 2x
2
+4x−2/(x+1)
2
b) e
−
1/2x
2
*(1+x)(1−x)
1
wee:
hej mam pytanko co do prostej całki oznaczonej na górze 0 na dole 2 ∫2x+4 dx=x
2
+4x |0 2=12−0=12
0
sebo8:
W kulę o promieniu 4 wpisano ostrosłup prawidłowy czworokątny o wysokości 6
√
2
jaką długość ma krawędź tego ostrosłupa.
0
Tomek:
Podstawą trójkąta równoramiennego jes odcinek AB gdzie a (−2,−1) B(3,2) Wysokość opuszczona na podstawe na dł.
√
26
oblicz pole i obwód trójkąta
13
Julaa:
Dana jest funkcja f(x) = e
x
x−1
(e do potęgi x/(x−1)
0
Ewela:
wierzchołki trójkąta sa A(1,5) B(−5,−1) C(3,3) NAPISZ równanie prostej zawierającej wysokość opuszczoną na bok AB
1
daniel:
jedna caleczka na noc
18
Marq:
Yep, aczkolwiek teoretycznie nie liczymy samej granicy mianownika, tylko całej funkcji. Wyjdzie to samo, ale zapis
0
landofdreams:
Potrzebuję rozwiązanie tego zadania. Bardzo proszę o zbadanie zmienności funkcji : f(x)=xe
−3x
2
El_Krzysiek:
Mam pytanie. Czeka mnie test ze statystyki i nurtują mnie 2 pytania. (Mam pytania od starszych roczników):
0
mcl:
0
Adam:
Zadanko z fizyki. Proszę o pomoc Do sprezyny zamocowanej na jednym koncu podczepiono odwaznik 10 kg, w wyniku czego sprezyna
6
Bartek:
Witam, chciałbym aby ktoś ktok po kroku rozwiązał mi owe zadanie abym mógł zrozumieć jak się je rozwiązuje.
3
Rafał:
Naszkicuj zbiór: x
2
− 6x + y
2
< 7
0
landofdreams:
f(x)=xe
−3x
1
kara:
Mam problem z rozwiązywaniem takich równań, pomoże mi ktoś? 1. 3X+XA=B
9
orety:
Suma długości wszystkich krawędzi graniastosłupa prawidłowego trójkątnego wynosi 45 cm. Jakie powinny byc wymiary tego graniastosłupa aby jego:
1
miszel:
ctg2x
lim x→0
ctg3x
7
kaszalot:
Zbadaj monotonicznosc ciagu
9
luca5:
1. Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji y=−2x
2
+4x+3 w przedziale <0,2> 2. Dana jest funkcja f(x)=−x
2
+3x−2
2
Ebed:
Błagam o wyjaśnienie! Mam problem z zadaniem ze zbioru kięłbasy: Funkcja f każdej liczbie rzeczywistej x przyporządkowuje najmniejszą liczbę nieujemną a taką że
1
Agatka:
proszę o pomoc w rozwiązaniu jeszcze 1 zadania, kiedy funkcja liniowa określona wzorem y= −7x−7 przyjmuje wartości ujemne ?
3
cinek:
Jak naszkicować wykres takich funkcji?:
1
Ania:
Kij o długości 4m dzielimy losowo na 3 części. Obliczyć prawdopodobieństwo że jedna z części będzie dłuższa niż 3m.
4
kamil:
oblicz drugą pochodną log logx
3
koleszka:
czy przy wzorze sinx/x = 1 przy x→nsk, moge stosować taki zabieg że np jak w argumencie sinusa mam 1/x i w mianowniku pod sinusem mam 1/x to nadal jest jeden? ogólnie chodzi mi o to czy jak
2
Agatka:
prosta l nachylona do osi X pod kątem 30 stopni i przechodząca przez początek układu współrzędnych określona jest wzorem?
3
Krysia z gazowni:
Kochani pomóżcie z logarytmami
13
ja123777:
Intryguje mnie pewne równanie.Mam do was prośbę: zadanie z poziomu olimpiady matematycznej: Czy prawdą jest że:
0
kira:
Znajdź moc zbioru wielomianów piątego stopnia o współczynnikach będących liczbami całkowitymi podzielnymi przez 3.
4
???:
lim x−−>−2 (arcsin(x+2))/ (x
2
+2x−1) jak obliczyć taką granice?(chodzi mi głownie o arcsin(x+2))
0
Nina:
1/ rozwiąż nierówność, czy jest ono spełnione przez liczbę P=2 Pi
7
Agatka:
liczby 15,−5,w są kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego, wtedy w?
0
DEzol:
ctg2x
lim x→0
ctg3x
3
mixer :
Rzucamy dwukrotnie kostką do gry. za zdarzenie elementarne przyjmujemy iloczyn liczb wyrzuconych oczek .Oblicz prawdopodobieństwo ,że iloczyn ten jest liczbą nieparzystą
7
Aleks:
jak to obliczyc ? (
√
3
/3 )
x
= 9
0
Daga:
Dany jest okrąg o środku S=( 2,−5). Jelsi okrąg ten ma z osia OY dokładnie dwa punkty wspólne,to jego promień r spełnia warunki
1
Basia:
e
x
∫
dx
x
2
Jak rozwiązać taką całkę przez podstawienie?
1
julka:
pomocy
trygonometria
rozwiąż równanie należące do podanego przedziału, korzystając z zamieszczonych informacji.
1
mati:
a
n
=(
n+5
n
)
3
n
7
agnieszka:
W graniastosłupie prawidłowym trójkątnym krawędź podstawy ma długość 10 cm a pole podstawy bocznej jest o 125 pierwiastek z 3 cm szesciennych większ od pola jednej podstawy.Ile jest
15
Marq:
Mamy 4 mężczyzn i 6 kobiet. Na ile sposobów możemy wybrać komisję składającą się z co najmniej 2 mężczyzn i co najmniej 2 razy więcej od nich kobiet?
1
julka:
Wyznacz przybliżone rozwiązanie równania, należące do podanego przedziału, korzystając z zamieszczonych informacji. Mógłby mi ktoś wytłumaczyć o co z tym w ogóle chodzi i jak się to
3
julka:
Dany jest okrąg o środku S=(−4,7). jesli okrąg ten nie ma punktów wspólnych z prostą o równaniu y=11,to jego promień r spełnia warunek
2
k.:
Odleglosc miedzy punktami A=(2,−5) I B=(−7,1)
0
Menos:
Rzucamy sześciokrotnie sześcienną kostką do gry. Zmienna X przyjmuje wartości ilości wyrzuconych "jedynek". Obliczyć Ex i VarX.
0
ania:
jak wyznaczyć asymptoty funkcji x*lnx ?
4
k.:
Wspólczynnik kirunkowy prostej o równaniu 2x−12y+11=0 jest równy
0
xantor:
Rozwiąż nierówność : Ix −2I
3
− 4Ix −2I
2
≤ 0
1
xantor:
Rozwiąż nierówność : Ix −2I
3
− 4Ix −2I
2
≤ 0
1
ADGA2:
Nieszczęsna stonoga doznała tragicznego wypadku: Wpadła pod odkurzacz i straciła pewną liczbę nóg . Gdyby miała o dwie nogi więcej, niż ma obecnie, liczba jej nóg dzieliłaby się bez reszty
4
ania:
jak obliczyć pochodną x*lnx
0
ssaas:
Proszę o odpowiedź i wytłumaczenie z góry dziękuję
15
Nicola:
Dany jest okrąg o równaniu x2−6x+y2+14y+11=0. Środek okregu nie należy do prostej o równaniu
9
Sebek:
Rozwiąż niejednorodne równanie rekurencyjne
1
Klaus:
Pomocy
Wyznacz ciąg geometryczny rosnący, wiedząc, że suma sześciu początkowych wyrazów jest równa 126, a trzeci wyraz jest równy 8.
0
Klaus:
Pomocy
Wyznacz ciąg geometryczny rosnący, wiedząc, że suma sześciu początkowych wyrazów jest równa 126, a trzeci wyraz jest równy 8.
1
dagmara:
potrzebuje pomocy dawno tego nie mialam i nic nie pamietam... liczba rozwiazan nierownossci |x−3| ≤ 0 to
prosilabym o wieksze wytlumaczenie dziekuje
1
dagmara:
potrzebuje pomocy dawno tego nie mialam i nic nie pamietam... liczba rozwiazan nierownossci |x−3| ≤ 0 to
prosilabym o wieksze wytlumaczenie dziekuje
2
Nicola:
Dany jest okrąg o środku S=( 2,−5). Jelsi okrąg ten ma z osia OY dokładnie dwa punkty wspólne,to jego promień r spełnia warunki
17
maaarrrr:
2
22
+2
21
3*2
11
Proszę o pomoc, jak to rozwiązać?
0
ana:
2x
4
+4x
3
+2x
2
x
3
+x
2
2
Karo:
nie wiem jak rozwiązać dane równanie
3
sara:
pomocy
11
Nicola:
Okrąg o rówaniu x2 +4x+y2−16y+20=0 ma promień równy
3
Maturzysta:
3x+1
a) f(x)=
x
2
+2
x+4
b) f(x)=
(x−3)(x+1)
5
pawel:
jak rozwiazac nierownosc x
2
< 100 ?
1
kacper:
Witam proszę o pomoc w zadaniu Wyznacz wartości współczynników a,b,c dla których funkcja f nie ma miejsc zerowych.
1
Ala:
:::rysunek::: narysuj wykres f i zbadaj jej pkt nieciaglosci :
0
sun:
http://www.wsaib.pl/files/biblioteka/zasoby_cyfrowe/Zadania%20z%20matematyki%20dla%20studentow%20kierunkow%20ekonomicznych.pdf str 59 zad 2. tak bedzie prosciej i przejrzysto. jak ktos potrafi to przyda sie pomoc
2
dominika:
Dziedzina rownania
x
2
− 36
−x
2
+x−2
=0
0
Endi:
Mam do obliczenia taką granicę:
17
Lu:
Dla jakich wartości parametru m dziedziną funkcji f jest zbiór liczb rzeczywistych?
5
sara:
oblicz ile jest liczb naturalnych czterocyfrowych ?
4
mikra03:
Zad1. Oblicz sumę ośmiu początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego a1=8, a2=12, n=7
1
debi:
witam....nie wiem jak poradzic sobie z tym zadaniem: okresl dla jakich wartosci parametru k nierownosc jest spelniona dlal kazdego x ∊ R
9
Kleopatra:
25x
3
+100x
2
−x−4=0 pomoże mi ktoś czy w tym zadaniu trzeba rozwiazac z delta czy nie?
5
Kapelan:
Proszę o sprawdzenie
0
Monika:
pomocy ! osia symetrii okregu o rownaniu (x−2)
2
+ (y+1)
2
=9 jest prosta o rownaniu ?
6
lola:
Dzień dobry
Czy ktoś wie jak zrobić coś takiego
:
4
Bartek:
Rozwiąż równanie |x
2
−2x|−|x−3≤3
5
ana:
Wykonaj dzielenie, odpowiedz podaj w najprostrzej postaci:
x
3
+2x
2
−4x−8
4x+8
:
x
2
−4
2
8
Karo:
co się robi jeśli cały logarytm jest podniesiony do kwadratu? np.:
4
Monika:
POMOCY
3
plus2:
Podstawa prostopadłościanu jest kwadratem o boku x + 3, a wysokość tego prostopadłościanu wynosi x2 – 6x + 9
0
czelsii16:
Podstawą graniastosłupa prostego jest trójkąt prostokątny równoramienny o przyprostokątnych długości 3√2 . Suma długości wszystkich krawędzi graniastosłupa jest równa 18(√2 + 6 ) .
1
Mateusz:
Wyznacz i zapisz w postaci ogólnej równanie prostej przechodzącej przez punktyy M=(−2, 3) i N=(3,2)
4
alicja:
POMOCY 1 NIECH KTOS MI TO WYTŁUMACZY...
0
Kin:
Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny. Wysokość ostrosłupa jest dwa razy dłuższa od krawędzi jego podstawy. Wyznacz cosinus kąta między dwiema sąsiednimi ścianami bocznymi tego
1
monika:
Omów ilość rozwiązań układu równan 2x−y−z=0
1
mata:
mam problem jak obliczyć tą macierz: [1 2 3 * [2 −3 0
4
ja nie wiem:
wyznacz te wartości parametru m dla których funkcja f(x)=2(m−1)x
3
+3(m+3)x
2
+6(m+1)x−14 jest funkcja rosnąca. Dla m=6 wyznacz wartość największą funkcji f o ile istnieje.
4
hehe:
Uzasadnij, że równanie x
2
+(b−2)x−2b=0 dla dowolnej liczby rzeczywistej b ma przynajmniej jedno rozwiązanie.
2
Jo asia:
pomóżcie mi znaleźć miejsca zerowe, wierzchołek (p,q), proszę mnie nie odsyłać do innych stron f(x)= x
2
− 5x + 4
1
Dawid:
oblicz powierzchnię całkowitą graniastosłupa prawidłowego czworokątnego o wysokości 6cm i przekątnej podstawy 8cm
4
ktos:
czemu
√
x
2
=|x|
1
Mateusz:
PROSZĘ O WYTŁUMACZENIE ZADANIA
2
Mini:
1. Czy ciąg jest ciągiem arytmetycznym? a
n
=n
3
−3n
2
+2n−1+(n−2)
3
+6n
2
0
jak to zrobić?:
Przekątna graniastosłupa prawidłowego czworokątnego tworzy ze ścianą boczną kąt α taki, że sinα = 0.28. Oblicz V graniastosłupa, jeśli jego podstawa ma pole równe 49cm
2
10
Mateusz:
Czworokąt, którego zoki zawierają się w osiach x i y ukladu współrzędnych oraz prostych o równaniach 3x−y+7=0 i −x+1/3y=2 to:
9
xxx:
Pilne.klasa abstrakcji. Mogłby ktos mi to wytlumaczyc lopatologicznie
mam wskazac sklasy abstrakcji dla xry ⇔5|x−y
2
Ola:
pomocy!
0
joanna123:
proszę o pomoc w wyznaczeniu pochodnej http://w185.wrzuta.pl/obraz/4LCIRBc4zua/ddd
0
grzesiek:
AX=B A= [0 1
0
Agnieha:
Czy mogłby mi ktos pomoc z tymi zadaniami ?Chodzi mi tylko o sprawdzenie wyniku
1.Ile słow, mających sens lub nie, mozna utworzyc z liter slowa matematyka?
13
kOOrd:
1+sin2x=cos2x
11
Rose:
może rozwiązać ktoś nierówność logarytmiczna
x+2
log
8
≥1 prosze o rozpisanie
1−x
0
sss:
Znajdź wzór funkcji a) logarytmicznej przechodzącej przez punkt (9,−6)
2
Jo asia:
f(x)= x
2
− 5x + 4
0
tomek:
jak obliczyć znak pochodnej: 8/(x+1)
3
1
olka:
log
1
3
81√3 serdecznie prosze o pomoc
2
h:
tu masz pierwsze
3
Ola:
POMOCY !
0
Sylwek:
jak obliczyć znak pochodnej : 2−lnx/ln
3
x*x
1
lejdi-:
ln
3
x
∫
x
1
HORAN:
kąt alfa jest oparty na półokręgu czyli ma 90 stopni ... mógłby mi ktoś to wytłumaczyć ? ... wiem może głupie ale ja na serio tego nie rozumiem ...
0
Bartek:
Witam. Mógłby mi ktoś podać kolejność przekształcania wykresów funkcji? Z góry dzięki
5
usy:
:::rysunek::: Da się mając takie dane wyliczyć pole tego trapezu?
5
Lu:
Mam problem z rozwiązaniem tego równania: 9
x+1
+ 3
2x+4
=7290
1
Sylwek:
8/{x+1}
3
4
Ola:
pomocy kompeletnie nie rozumiem tego...
1
Sylwek:
oblicz pochodną funkcji e
−1/2x
2
(1+x)(1−x)
7
gabi:
1+2+3...100 r=1
1
Krzysiek:
Zamienić z postaci kanonicznej na trygonometryczną:
0
Kris:
Ze zbioru a={−3, −3/2 , −1 , 0 , 1/4 , 2 , 8/3} losujemy bez zwracania dwie liczby a i b, a następnie tworzymy funkcję określoną wzorem Oblicz prawdopodobieństwo
3
Swistak:
f(x)=log
x+1
(x
2
−4x)
15
Ala:
lim(
√
n−3
−
√
2n+5
) n−>
∞
6
dominika:
Liczby 1 o raz −
1
2
są pierwiastkami rownania ax
2
+bx+1+=0 . Jak obliczyc to zadanie.. a i b?
0
koleszka:
cześć, policzyłem granice tgx/tg3x gdzie x→π/2 i wyszło mi 1, a z wykresu w geogebrze widze że powinno wyjść 3. nie wiem gdzie mam błąd, ktoś pomoże? robie dehospitalem.
6
oblicz pochodną funkcji : 2x
2
+4x−2/(x+1)
2
6
KAROLINA:
pomocy
!
4
anka:
Zadania maturalne z przekształceń wykresów Otóż mam problem z :
6
Janek:
Witam
6
KAROLINA:
POMOCY !
X
x
Zbiorem rozwianan nierownosci jest
− 1 <
3
2
1
domczis:
α+β=180 cosα=
7
25
czy można z tego wyliczyć cosβ
?
8
Asia:
2x−12
Liczba rozwiązań równania
= 0 jest równa?
(x−6)(x
2
−2)
3
Palinka:
na mapie wykonanej w skali 1:350000 odległość miedzy Kopytkowem a Rogowem jest równa 6cm. oblicz jaka jest rzeczywista odległośc miedzy tymi miejscowościami.
2
dominika:
Rowanie ax+2=−2(4x−1)+b nie ma rozwiazan dla? potrzebuje wytlumaczone zadanie.
2
Mini:
Wyznacz wyrazy ciągu (a
n
), które są większe od 100, jeśli ciąg jest określony wzorem: a
n
=3
n−5
0
mati:
a
n
=(
n+5
n
)
3
n
2
anna:
wyznacz pierwszy wyraz, różnicę i wzór ogólny ciągu arytmetycznego, znając jego dwa wyrazy a3=7 a10=35
1
mati:
a
n
=[(n+5)/n]
(
3
n
)
10
Pati;):
witam
czy jest tu ktoś kto ogarnia chemie
potrzebuje pomocy przy takim zadaniu .bo nie było mnie na tym i nie rozumiem ,a na korepetycje
6
dominika:
rownanie xa − b= 3x − 6 ma nieskonczenie wiele rozwiazan dla?
0
Kamil:
Egzamin na prawo jazdy zdaje się losowo na samochodzie typu Lanos lub Punto. Szansa wylosowania każdego z typu jest jednakowa. Przyjmij że szansa zdania egzaminu jest równa 2/3 na Lanosie i
2
dominika:
Jedynymi rozwiazanami rownania (x
3
+8)(x
2
−16)(x
2
+1)=0 są liczby i mam odpowiedzi A. −8 , −4 , 4
1
ola:
Witajcie prosze o pomoc ....
1
paulina:
Dzieki za pomoc
1
Angelina:
Wysokość trapezu równoramiennego o kącie ostrym 60 stopni i ramieniu długości 2
√
3
ma długość:
1
Angelina:
Okrąg o równaniu x
2
+ y
2
= 4 przecina oś Oy w punktach:
4
paulina:
Witajcie , mam problem, zadanie wydaje się łatwe al nie wiem jak zacząc ..
4
Angelina:
Środek okręgu o równaniu x
2
+ y
2
− 6x + 8y − 11 = 0 ma współrzędne:
3
paula:
Witam potrzebuje pomocy jak sie zabrac do zadania Liczba rozwiazan rownania (2x+6)(x
2
−9)(x
3
+1)=0 jest równa ile?
0
Tośka:
odległość miedzy miejscowościami kotów i polana jest równa 14km. na mapie w skali 1:350 000 odległość ta jest równa?
0
Gregorr:
Jak obliczyć wartość kąta fi za pomocą wzorów redukcyjnych na podstawie:
1
Tośka:
na mapie wykonanej w skali 1:350000 odległość miedzy Kopytkowem a Rogowem jest równa 6cm. oblicz jaka jest rzeczywista odległośc miedzy tymi miejscowościami.
29
maniek:
Jak mam zbadać monotoniczność i ekstreme funkcji f(x)= xlnx
0
Gregorr:
Witam
0
Kasiek:
wyznacz miarę kątów AOB i BOC wiedząc że kąt AOB + BOC = 225 i przedłużenie prostej OA dzieli kąt BOC w stosunku 1 : 3
2
palinka :P:
:::rysunek::: wymiary czworokąta wyrażone są w metrach. oblicz obwód tego czworokąta :
3
gosia:
Potrzebuję pomocy: Suma pierwszych wyrazów ciągu arytmetycznego o roznicy r=2 jest rowna 108. Jeżeli każdy wyraz tego ciągu powiększymy o 5, a liczbe wyrazów pomniejszymy o 5, to otrzymamy
0
Marta:
Jeżeli oprocentowanie kredytu w banku w skali roku wynosi 20 % a stopa inflancji 5,1 % to realna stopa procentowa wynosi ile ? pomóżcie
2
checker:
Dany jest zbiór 1..400. Ile jest liczb w tym zbiorze niepodzielnych przez 5 lub 6 i jednocześnie niepodzielnych przez 3?
1
N3rvous:
Witam Mam problem z obliczeniem szeregów metodą D'Alemberta.
1
jakubo:
Dana jest funkcja; y=2x−3, a) oblicz miejsce zerowe funkcji, b) podaj punkty przecięcia wykresu funkcji z osiami wykładów współrzędnych, c)sprawdź, które z punktów należą do prostej
2
Pomocy !!!!!:
Punkt A (−4,2) jest wierzcholkiem trojkata ABC ktorego dwie srodkowa zawieraja sie w prostych o rownaniach x=0 oraz x+y−2=0 znajdz wspolrzedne pozostalych wierzcholkow tego trojkata
2
pawel:
gdy ponad: 85528 zł wg informacji w necie płaci sie podatek 14839,02 zł + 32 % nadwyżki , wiec gdy chodzi o kwote przykładowo: 95123 zł , nadwyżka
1
Lidia :
3
Jakie będzie pole obszaru ograniczonego osią OX i wykresem funkcji:
dla x
x
2
+ 5x+ 4
większch lub równych O? Bardzo proszę o pomoc, to zadanie na kolokwium
Z góry dziękuję.
2
Dawid:
4
√
2
* 4
√
2
= 32 czy 16
√
4
4
Ewelina:
rozłóż na czynniki wielomiany : a) W(x)=2x
2
+ 32
3
LLL:
1
Mam narysować wykres funkcji
(3
−x
−9) i podać miejsca przecięcia wykresu z osiami.
3
Robię tak że upraszczam funkcję do postaci 3
−x−1
−3 i rysuje zaczynając od 3
x
potem przekształcenie Soy i Translacja [1,−3] czy robię coś źle bo odpowiedzi sa inne niż mi
4
madziur:
wyznacz dziedzinę
√
−x
3
− 4x + 2x
2
+ 8
5
madziur:
rozwiąż równanie:
2
zagubiona:
witam! liczby 2a−2, 2a+2, a+1, są długościami boków trójkąta. do jakiego przedziału liczbowego nalezy liczba a? bardzo prosze dokładnie to opisac gdybym ktoś mógł bo strasznie tempa jestem
1
matolek:
lim (
√
x
+e
x
) x−>o
1
Obywatel:
Jeśli w próbce promieniotwórczego toru(pierwotnie całkowicie torowej) o okresie połowicznego
6
lena:
POMOCY! pilne Funkcje f1,f2,f3...,f8 przyporządkowują liczbom naturalnym n, n≠0 resztę z dzielenia
0
wojciech:
Czy mógłby ktoś ktoś obliczyć pochodną cząstkową po I z równania
I*B
c*e*U
7
adamo94:
Wśród n losów loterii 6 losów wygrywa. Jaka musi być liczba losów, aby prawdopodobieństwo tego, że zakupione dwa losy będą wygrywające, było większe od .
2
całki:
jak rozwiazać?
4
Klauduś:
x
4
1) ∫
dx
cos
2
(x
5
−3)
2
Dawid:
cos4x
∫
√
3−sin
2
4x
3
maniek:
pomoze ktoś, nie wiem jak sie za to zabrać. Oblicz granicę ciągu
3*9
n
−5
n
+
1
+3
lim x→
∞
−3
2
n
+2
3
n
+
1
−1
2
Tiamat:
1.56 * 9.66 *
√
0.29 * 5%
2
Ulka:
1. f(x) =
√
x
arctg(
p3{xe
x
2
−tgx
sin
4
x
4
) 2. f(x) = cos(xarccos(tg(3
x
)))
1
Luki:
Z punktowego źródła jest emitowana kulista fala dźwiękowa. W punkcie odległym o 20m stwierdzono, że natężenie fali wynosi 0,029 W/m
2
. Oblicz poziom głośności w tym punkcie i moc
4
adamo94:
W pudełku jest 10 cukierków czekoladowych oraz 8 owocowych. Z pudełka w sposób losowy wyjęto 5 cukierków.
6
nuta:
f(x) = x
2
+2 f'(x) = 2x
2
JIM:
1−t
2
∫
dt
t
4
+1
4
Rod:
cos2xdx
∫
(sinx)
4
+(cosx)
4
dochodzę do postaci
1−t
2
∫
dt i nie wiem co dalej
t
4
+1
7
ola:
proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania dotyczącego pola zawartego między parabolami:
1
M.:
:::rysunek::: Na rysunku obok przedstawiono wykres funkcji f. Naszkicuj wykres funkcji g(x)= f(−x) i podaj
1
baklazan:
x−1
∫
dx
√
3x+1
Ktos pomoze?
3
damian92:
♥ile osi symetrii ma kwadrat? uzasadnij odpowiedz
8
bambi:
Z punktu A leżącego na okręgu o środku O poprowadzono dwie prostopadłe do siebie cięciwy o długościach 5 cm i 12 cm. Oblicz pole P koła ograniczonego tym okręgiem.
8
mala2:
nierówność
17
jikA:
1
3
−x − 2
x + 2
−
=
=