Rownanie
dominika: rownanie xa − b= 3x − 6 ma nieskonczenie wiele rozwiazan dla?
9 sty 16:16
h: a=3
b=6
9 sty 16:19
dominika: ale jak to wychodzi ? moglbys wytlumaczyc?
9 sty 16:20
Skipper:
... a cóż tu ma wychodzić?−

Kiedy równanie ma nieskoczenie wiele rozwiązań

?
9 sty 16:25
h: no zobacz
jezeli podstawisz te liczby, ktore Ci podalem to wyjdzie Ci cos takiego
3x − 6 = 3x − 6
wtedy cokolwiek bys nie podstawil za x to rownanie bedzie spelnione, czyli ma nieskonczenie
wiele rozwiazan.
podstawaisz na przyklad liczbe 109
3* 109 −6 = 3 * 109 −6
−6=−6
zgadza się
9 sty 16:26
9 sty 16:26
pigor: ... , takie "rzeczy robi się" np. tak :
xa−b= 3x−6 /−3x+b ⇔ xa−3x= b−6 ⇔ (a−3)x= b−6 − równanie liniowe (st. 1−ego),
ma
∞ wiele rozwiązań ⇔ a−3=0 i b−6=0 ⇔
a=3 i b=6 , czyli
(a,b)=(3,6) .
9 sty 16:36