Matematykas ciągi ciąg geometryczny arytmetyczny
mikra03: Zad1.
Oblicz sumę ośmiu początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego a1=8, a2=12, n=7
Zad2.
Oblicz sumę:
1+3+6+....+120
PODPOWIEDŹ:
Wynik powinien wyjść 680, i są 15 wyrazów, bo sprawdziłam to dłuższą drogą bez zastosowania
wzoru.
a1=1
a2=3
a3=6
a4=10
a5=15
a6=21
a7=28
a8=36
a9=45
a10=55
a11=66
a12=78
a13=91
a14=105
a15=120
Zad3.
Wyznacz sumę n początkowych wyrazów ciągu geometrycznego a3=8 a6=64 n=4
9 sty 19:19
Mateusz: 1) Najszybciej mozna wyznaczyc roznice szukanego ciągu za pomocą wzoru:
| | ak−am | |
r= |
| gdzie ak i am to rozne wyrazy ciągu arytmetycznego danego ogolnie: |
| | k−m | |
a
n=a
1+(n−1)r dodatkowo zachodzi warunek k≠m co jest oczywiste jesli nie to proponuje sie
zastanowic dlaczego skąd ten wzor? ano stąd że licze to co chcę czyli roznice dwoch roznych
wyrazow ciagu arytmetycznego
| | ak−am | |
ak−am = a1+(k−1)r−[a1+(m−1)r]=kr−mr a zatem ak−am=(k−m)r <=> r= |
| |
| | k−m | |
majac to + dane z zadania łatwo policzysz juz sumę 7 wyrazow tego ciagu korzystając ze wzoru:
| | a1+an | |
Sn= |
| *n wczesniej dzieki wyznaczonej roznicy wyznaczysz wyraz a7 |
| | 2 | |
zadanie 2) masz tu ciąg geometryczny o jakim ilorazie? to + dodatkowe dane ktore są potrzebne
do wzoru na sumę ciągu geometrycznego łatwo juz powinnas odczytac
3) a
3=a
1*q
3−1=8 oraz a
1*q
6−1=64 masz dwa rownania z ktorych tworzysz układ rownań i
| | 1−qn | |
wyznaczysz a1 i q potem tylko podstawiasz do wzoru: Sn= a1* |
| |
| | 1−q | |
9 sty 20:14
mikra03:

Dziękuję bardzo za pomoc, niebawem rozwiążę i odezwę się czy mi wyszło

Pozdrawiam
9 sty 21:27
mikra03: Wyniki zgadzają się z odpowiedziami, które są na końcu książki. Jeszcze raz dziękuje
9 sty 22:00
Mateusz:
9 sty 22:01