paula:

równanie prostej AB
prosta AB ma równanie
y=x+4
Liczymy teraz współczynnik kierunkowy prostej wychodzącej z pkt C (prosta wcyhodząca z pkt C
musi się przeciąć pod kątem prostym z prostą Ab z tą ten wzór a
1*a
2=−1)
a
AB * a
C = −1
1* a
C = −1
a
C=−1
teraz podstawiamy współrzędne pkt C i jej współczynnik kierunkowy do równania
3=3*(−1) +b
b=6
wychodząca z pkt C ma równanie
y= −x + 6
szukamy pkt wspólnego z prostą AB z prostą wychodzącą z pkt C
| ⎧ | x=1 | |
| ⎩ | y=5 | jest to pkt H czyli pkt w którym prosta wychodzaca z pkt C przecina się pod kątem
|
prostym z prostą AB
Teraz liczymy prosta HC
równanie prostej zawierającej wysokość opuszczoną na bok AB to y= −x+6
Nie jestem pewna w 100 % czy to zadanie ma być tak policzone.