zadanie prawdopodobieństwo
adamo94: Wśród n losów loterii 6 losów wygrywa. Jaka musi być liczba losów, aby prawdopodobieństwo tego,
że zakupione dwa losy będą wygrywające, było większe od .
9 sty 12:18
Artur_z_miasta_Neptuna:
od ilu
9 sty 12:25
adamo94: a przepraszam nie podałem ale tamtego zadania już nie trzeba.
W zamian mam podobne
W urnie znajduje się n kul, z których 4 są czarne. Jaka musi być liczba kul w urnie, aby
prawdopodobieństwo wylosowania dwóch kul czarnych było nie większe niż . 1/2
9 sty 12:29
camus: | | 4 | |
szansa, że pierwsza kula będzie czarna |
| |
| | n | |
| | 3 | |
szansa, że druga kula będzie czarna |
| |
| | n−1 | |
wystarczy to rozwiązać
9 sty 12:39
adamo94: dzięki
9 sty 13:01
adamo94: Do windy na parterze 15−piętrowego budynku wsiadło 6 osób. Przyjmujemy, że wszystkie możliwości
wysiadania z windy są jednakowo prawdopodobne. Oblicz prawdopodobieństwo, że:
a) wszyscy wysiądą na tym samym piętrze,
b) każdy wysiądzie na innym piętrze,
c) wszyscy wysiądą na siódmym piętrze,
d) trzy osoby wysiądą na czwartym piętrze, trzy pozostałe na trzynastym piętrze.
no to chyab ostatnie zadanko na dziś
9 sty 13:26
Janek191:
n − liczba kul w urnie
4 − liczba kul czarnych
n − 4 − liczba kul, które nie są czarne
Losujemy 2 kule
zatem
| | | |
I Ω I = | = n ! / ( 2 * ( n − 2) ! ) = 0,5 (n − 1)*n |
| | |
| | | |
oraz I A I = | = 4 ! / ( 2*2) = 3 ! = 6 |
| | |
Ma być
P( A ) ≤ 1/2
P( A ) = 6/ [ 0,5 ( n −1)*n ]
6/ [ 0,5 ( n −1)*n ] ≤ 1/2 = 6/12 => 0,5( n −1) ≥ 12
n*( n −1) ≥ 24
więc
n ≥ 6
=====
9 sty 13:44
Janek191:
6 → 15
więc
I Ω I = 15
6 = 11 390 625
a)
I A I = 15
P( A) = 15/15
6 = 1 /15
5
=======================
b)
I B I = 15*14*13*12*11*10
15*14*13*12*11*10
P( B ) = −−−−−−−−−−−−−−−−−−
15
6
=======================
c)
I C I = 1
więc
P( C ) = 1 / 15
6
=================
d)
| | | |
I D I = | = 6 !/ ( 3 ! * 3 !) = ( 4*5*6)/6 = 20 |
| | |
więc
P( D) = 20/15
6
===================
9 sty 13:56