okregi
Monika: pomocy !
osia symetrii okregu o rownaniu (x−2)2 + (y+1)2 =9 jest prosta o rownaniu ?
narazie wyznaczyłam sobie srodek = (2 , −1 ) i stoje w miejscuu
9 sty 19:10
PW: Każda prosta przechodząca przez środek okręgu jest jego osią symetrii, w odpowiedzi będzie więc
"pęk prostych" − nieskończenie wiele prostych o "jednakowym" równaniu z parametrem m (ten
parametr to kąt nachylenia do osi Ox). Sprawdź osobno, czy prosta pionowa x=−1 spełnia to
równanie.
10 sty 12:54
Janek191:
y = a*( x − 2) − 1 ; a ∊ R
10 sty 16:53