.
magdaa: Ze zbioru {1,2,3,4,5} losujemy 3 cyfry ze zwracaniem. Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania
liczby :
a. parzystej
b.większej od 240
c.podzielnej przez 5
9 sty 23:31
Artur_z_miasta_Neptuna:
ale jakiej liczby

jak ta liczba powstaje

co z tymi cyframi się robi
9 sty 23:35
magdaa: no właśnie nie wiem, dlatego proszę o pomoc.
9 sty 23:37
Artur_z_miasta_Neptuna:
ale nie masz o co prosić skoro nie wiesz (i przez to my też nie wiemy) jak jest tworzona liczba
zapewne te trzy cyfry ustawia się w kolejności wylosowania ... i tak powstaje 3cyfrowa liczba
... tak

9 sty 23:39
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | 2 | |
a) ostatnia cyfra musi być parzysta ... P(A) = |
| |
| | 5 | |
b) .... później
| | 1 | |
c) ostatnia cyfra musi być 5 ... P(C) = |
| |
| | 5 | |
b) ma być większa od 240 ... trzeba rozpatrzyć dwie sytuacje
| | 3 | |
I) pierwsza cyfra to 3,4,5 ... następne dowolne mogę być −− P(bI) = |
| |
| | 5 | |
II) pierwsza cyfra to 2 ... a druga to 4,5,6 ... a trzecia dowolna −−− P(b
II) =
| | 6 | | 3 | |
P(b) = P(bI) + P(bII) = |
| * |
| |
| | 5 | | 5 | |
9 sty 23:42
magdaa: dzięki
9 sty 23:54