granica
koleszka: czy przy wzorze sinx/x = 1 przy x→nsk, moge stosować taki zabieg że np jak w argumencie sinusa
mam 1/x i w mianowniku pod sinusem mam 1/x to nadal jest jeden? ogólnie chodzi mi o to czy jak
w sinusie jest funkcja/arument który jest pod nim czy to nadal jest 1?
9 sty 21:25
b.: > czy przy wzorze sinx/x = 1 przy x→nsk
nie ma takiego wzoru, granica tego ilorazu jest równa 1 tylko przy x−>0
9 sty 22:22
bizon: fakt, ale czy przy x zmierzającym do 0 jest spełnione to o czym pisałem?
9 sty 23:44
Mila: | | sinx | | 1 | | 1 | |
limx→∞ |
| =limx→∞ (sinx* |
| )=0 ponieważ |
| →0 a funkcja sinx jest |
| | x | | x | | x | |
ograniczona.
10 sty 00:30
b.: jeśli w argumencie sinusa (w liczniku) masz to samo co w mianowniku, i to coś zbiega do zera,
to granica całego ułamka jest 1, np.
10 sty 10:10