proszę o pomoc
Pati;): witam

czy jest tu ktoś kto ogarnia chemie

potrzebuje pomocy przy takim zadaniu .bo nie było mnie na tym i nie rozumiem ,a na korepetycje
ide dopiero w piątek ,a to potrzebuje an jutro

. Podaj wzór sumaryczny i półstrukturalny
1−bromo−2,5−dichloro−2−metyloheptanu.
9 sty 16:17
jikA:
Szukaj osoby pod nickiem Mateusz.
9 sty 16:20
Pati;): nie ma go:(
9 sty 16:22
Mateusz:
rdzeniem nazwy jest heptan czyli alkan o o 7 atomach węgla rysujesz skielet węglowy składający
sie z 7 atomow węgla teraz masz informacje ze przy pierwszym atomie węgla asz 1 atom bromu Br
przy drugim i 5 atomie węgla masz po jednym atomie chloru czyli Cl a przy drugim atomie węgla
rowniez znajduje sie grupa metylowa czyli CH3 uzupełniasz szkielet atomami wodoru w ten
sposob otrzymasz wzor strukturalny z tego zapisujesz wzor półstrukturalny a sumaryczny czyli
sumujesz wszystkie atomy węgla,wodoru,chloru i bromu.
9 sty 16:27
jikA:
Widzisz i już jest.
9 sty 16:28
maniek:

pólstrukturalny
9 sty 16:31
Mateusz:
oczywiscie jak bedziesz podawała wzor sumaryczny to zgodnie z alfabetem najpierw atomy węgla
pozniej bromu potem bromu nastepnie wodoru i na koncu chloru
9 sty 16:32
Mateusz:
tzn inaczej ogolnie węgle wodory,i halogeny czyli chlory bromy itd haogeny zapisz wg kolejnosci
9 sty 16:34
Saizou :

1
o rysuję 6 atomów węgla (bo heptan)
2
o numeruję je
3
o do odpowiednich atomów węgla przyczepiam poszczególne związki(atomy) np. 1−bromo tzn.
1 atom do 1 atomu węgla, 1 atom chloru do 2 i 5 węgla , 1 grupę metylową do 2 atomu węgla
4
o dorysowuję wiązania
5
o uzupełniam atomy węgla o wodory, żeby każdy z nich był 4 wartościowy
Uwaga: może być źle
9 sty 16:36
Saizou : a ja się dziwiłem dlaczego to coś jest dziwne jak wziąłem heksan zamiast heptanu
9 sty 16:37
Pati;): Dziękuje za pomoc
9 sty 16:49