Oblicz całkę
Klauduś:
2) ∫
5√2x−1dx
9 sty 11:47
PW: 1) To proste, pochodna tangensa :
Pod całką stoi więc pochodna funkcji złożonej
(funkcja "zewnętrzna" to tangens, "wewnętrzna" to ...)
Metoda podstawiania.
9 sty 12:04
Klauduś: a mógłbyś mi to rozwiązać? chodzę do liceum i w szkole mam tylko całki funkcji
trygonometrycznych, a wiem, że na studia muszę umieć więcej, więc już teraz chcę sie nauczyć,
a jestem samoukiem bardziej.
9 sty 12:13
PW: A znasz wzór na pochodną funkcji złożonej?
Jeżeli tak, to policz
[tg(x5−3)]'= ...
(pochodna funkcji "zewnętrznej" razy pochodna funkcji "wewnętrznej") i stanie się jasne, że
mamy scałkować pewną pochodną, czyli ..
9 sty 13:05
Rafał P.:
2) ∫5√2x − 1dx=...
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
t = 5√2x − 1
t5 = 2x − 1, 5t4dt = 2dx, 52t4dt = dx
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
...= 52∫t5dt =...
9 sty 14:41