całk trygonometryczna
Rod: | | cos2xdx | |
∫ |
| |
| | (sinx)4+(cosx)4 | |
dochodzę do postaci
| | 1−t2 | |
∫ |
| dt i nie wiem co dalej   |
| | t4+1 | |
9 sty 08:37
Artur_z_miasta_Neptuna:
juz Ci odpowiedziałem
9 sty 09:41
Artur_z_miasta_Neptuna:
a nie prościej było:
| | 1 | |
mianownik: (sin2x+cos2x)2 − 2sin2xcos2x = 1 − |
| (sin2x)2 |
| | 2 | |

t = sin2x
dt = 2cos2x dx
i ładniejsza całka
9 sty 09:43
Artur_z_miasta_Neptuna:
wooow .... a jak Ty z cosinusa zrobiłeś 1
9 sty 09:44
Artur_z_miasta_Neptuna:
i dt z dx

Twoje podstawienie jest do D.....
9 sty 09:45