Funkcja kwadratowa rozszerzenie
Bartek: Witam, chciałbym aby ktoś ktok po kroku rozwiązał mi owe zadanie abym mógł zrozumieć jak się je
rozwiązuje.
Liczby x1=2−√3 i x2=2+√3 są miejscami zzerowymi funkcji f(x)x2+(m2−n2+1)x + (n2−m−6)
gdzie m,n∊N. Oblicz warość parametru m i n.
9 sty 22:20
PW: Skoro już wiemy, że miejsca zerowe istnieją, to można stosować wzory Viete'a.
x1+x2 = ...
x1.x2 = ....
9 sty 22:48
Eta:
Ze wzorów Viete
'a
x
1+x
2= −b ⇒ b= −4
x
1*x
2= c ⇒ c=1
to: m
2−n
2+1= −4
− m +n
2−6= 1
+ −−−−−−−−−−−−−−−−−−
dokończ .... pamiętaj,że m,n€N
odp: m=2, n= 3
9 sty 22:51
Bartek: nic mi to nie mowi...
9 sty 22:52
Bartek: ok, teraz już lepiej

dziekuje
9 sty 22:53
Eta:

teraz też nie?
9 sty 22:53
Mila:
2−
√3+2+
√3=−(m
2−n
2+1)
(2−
√3)*(2+
√3)=n
2−m−6⇔
m
2−n
2+1=−4
n
2−m−6=1
n2=m+7 podstawiamy
m
2−(m+7)+5=0⇔
m
2−m−2=0
m=−1 lub m=2
n
2=−1+7 lub n
2=2+7
n
2=6 lub n
2=9 sprawdź rownanie.
9 sty 23:08