wyznacz te wartości parametru m
ja nie wiem: wyznacz te wartości parametru m dla których funkcja f(x)=2(m−1)x
3+3(m+3)x
2+6(m+1)x−14 jest
funkcja rosnąca. Dla m=6 wyznacz wartość największą funkcji f o ile istnieje.
podajcie jakiś pomysł
9 sty 18:29
h: taka funkcja musi byc funkcja linowa zeby byla rosnaca caly czas
czyli
m−1=0 i m+3=0 i m+1>0
m=1 i m=−3 i m>−1 − > tylko wtedy jest caly czas rosnaca
chyba, ze czegos nie dostrzeglem, masz jakies rozwiazanie?
9 sty 18:36
jikA:
Według mnie tutaj trzeba skorzystać z pochodnych.
9 sty 18:57
jikA:
f'(x) = 6(m − 1)x
2 + 6(m + 3)x + 6(m + 1)
6(m − 1)x
2 + 6(m + 3)x + 6(m + 1) > 0
(m − 1)x
2 + (m + 3)x + m + 1 > 0
Teraz warunki aby było to dla każdego x ∊ R większe od 0.
Δ < 0 ∧ m > 1
Δ = (m + 3)
2 − 4(m − 1)(m + 1)
(m + 3)
2 − 4(m − 1)(m + 1) < 0
m
2 + 6m + 9 − 4m
2 + 4 < 0
−3m
2 + 6m + 13 < 0
3m
2 − 6m − 13 > 0
Δ = 36 + 4 * 13 * 3
√Δ = 8
√3
| | 6 − 8√3 | | 4 | |
m1 = |
| = 1 − |
| |
| | 6 | | √3 | |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
m ∊ (−∞ ; 1 − |
| ) ∪ (1 + |
| ; ∞) ∧ m > 1 ⇒ m ∊ (1 + |
| ; ∞) |
| | √3 | | √3 | | √3 | |
9 sty 18:59
ja nie wiem: wiem że muszę zastosować tw. niech f będzie różniczkowalna w przedziale (a, b)
jeśli f`(x)≥0 dla x∊(a, b) i zbiór {x∊(a, b)i f`(x)=0} jest skończony to fun. jest rosnąca
9 sty 22:32