Funkcja kwadratowa. Zadania
luca5: 1. Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji y=−2x
2 +4x+3 w przedziale <0,2>
2. Dana jest funkcja f(x)=−x
2+3x−2
a) oblicz miejsca zerowe funkcji i podaj jej wzor w postaci iloczynowej
b) dla jakich argumentów wartości funkcji f są ujemne?
c) znajdź zbiór wartości funkcji f
d) określ dla jakich argumentów funkcja f rośnie.
3. Rozwiąż:
a) −3x+x
2=0
b) −2x
2−5x+3>0
4. Dla jakich argumentów wartości funkcji y=−x
2−4x należą do przedziału (−
∞,3> ?
5. Znajdź wzór funkcji kwadratowej, wiedząc, że funkcja ta przyjmuje wartości ujemne wyłącznie
w przedziale (2,6) oraz że do wykresu należy punkt A=(3,−6)
6. Liczbę 16 przedstaw jako różnicę dwóch liczb tak, aby suma ich kwadratów była najmniejsza.
Baardzo proszę o pomoc. Z matematyki jestem naprawdę zielona i nie wiem jak się za to zabrać

Z góry bardzo dziękuje
9 sty 21:39
Edyta PK:
zad1
sprawdzamy czy wierzchołek funkcji należy do przedziału
xw=−b/2a
xw=−4/(2*(−2))=1
wierzchołek należy do przedziału
podstawiasz do wzoru funkcji końce badanego przedziału i wierzchołek − obliczamy y
f(0)=3
f(2)=3
f(1)=5
odp. W badanym przedziale funkcja osiąga wartość najmniejszą równą 3 i wartość największą równą
5.
9 sty 21:50
Edyta PK:

zad2.
a) obliczasz deltę i miejsca zerowe
Δ=(−b)
2−4ac=3
2−4*(−1)*(−2)=1
x
1=(−b−
√Δ)/2a=2
x
2=(−b+
√Δ)/2a=1
postać iloczynowa
y=a(x−x
1)(x−x
2)
y=−(x−2)(x−1)
b) a<0 wykres jest "smutny"
wartości funkcji są ujemne dla x∊(−
∞,1)∪(2,+
∞)
c)a<0 funkcja osiąga maksimum w y
w=−Δ/4a
y
w=
14
ZW: y∊(−
∞,
14)
d) x
w=−b/2a=
32
funkcja rośnie w przedziale x∊(−
∞,
32)
9 sty 22:09
Edyta PK:
zad.3
a)
−3x+x2=0
x(−3+x)=0
x=0 lub x=3
b)
−2x2−5x+3>0
Δ=49
x1=12
x2=−3
odp. x∊(−3,12)
9 sty 22:18
Edyta PK:
zad.4
y=−x2−4x
a<0 funkcja "smutna"
za y wstawiasz 3
−x2−4x=3
−x2−4x−3=0
Δ=4
x1=4
x2=−3
odp. Wartości funkcji należą do danego przedziału dla x∊(−∞,−3)
9 sty 22:31
Edyta PK:
zad.4
y=−x2−4x
a<0 funkcja "smutna"
za y wstawiasz 3
−x2−4x=3
−x2−4x−3=0
Δ=4
x1=4
x2=−3
odp. Wartości funkcji należą do danego przedziału dla x∊(−∞,−3)
9 sty 22:32
Edyta PK: zad.5
ponieważ f−cja przyjmuje wartości ujemne na danym przedziale (2,6) to a>0
funkcja przechodzi też przez trzy punkty (3,−6) (2,0) (6,0)
podstawiamy je do ogólnej postaci funkcji i otrzymujemy układ równań z trzema niewiadomymi,
pamiętając, że a>0
−6=9a+3b+c
0=4a+2b+c
0=36a+6b+c
wystarczy rozwiązać układ równań i otrzymujemy
a=2
b=−16
c=24
y=2x2−16x+24
9 sty 23:01
luca5: Dziękuje bardzo!
9 sty 23:27
luca5: Dziękuje bardzo!
9 sty 23:27
Edyta PK: zad.6
x pierwsza liczba
x−16 druga liczba
x−(x−16)=16
x2+(x−16)2=?
x2+x2−32x+256=2x2−32x+256
y=2x2−32x+256
a>0 funkcja ma minimum w (xw,yw)
2x2−32x+256=0
x2−16x+128=0
Δ=−256 brak miejsc zerowych
xw=8
yw=64
pierwsza liczba 8
druga liczba (8−16)=−8
8−(−8)=16
82+(−8)2=64
9 sty 23:49
mika: y=2(x−1)2−3 zw
23 maj 16:58
PAWEŁ: 2X2−2X+5+2+2+4−X2
4 cze 20:21
stefan: oblicz najmniejszą i największą wartość funkcji y=−2x2−4x=1 w przedzale <−2;2)
10 cze 16:24
Saba: podaj trzy postacie funkcji kwadratowej i narysuj wykres y=−2x2+x+1
11 paź 19:14
5-latek:

1−postac ogolna
2 postac kanoniczna
3 postac iloczynowa
11 paź 19:25