Środek okręgu o równaniu x^2 + y^2 - 6x + 8y - 11 = 0 ma współrzędne...
Angelina: Środek okręgu o równaniu x2 + y2 − 6x + 8y − 11 = 0 ma współrzędne:
A. S (−3, 4)
B. S (−6, 8)
C. S (3, −4)
D. S (6, −8)
Proszę o jak najprostsze rozwiązanie zadania.
9 sty 15:59
pigor: ... sądzę, że znasz wzory skróconego mnożenia na kwadrat
różnicy (sumy)
a2±2ab+b2=(a±b)2, więc
x2+y2−6x+8y−11= 0 /+ 9+16+11 ⇔ x
2−6x+9 + y
2+8y+16= 9+16+11 ⇔
⇔
(x−3)2 + (y+4)2=36 ⇒
S=(3,−4) , czyli odp.
A . ...
9 sty 16:11
pigor: ... oczxywiście , jestem ...

ślepy odp.
C
9 sty 16:12
Angelina: Skąd się wzięło + 9 + 16 + 11 ?
9 sty 16:17
pigor: ... , jednak nie znasz wzorów ... , no to tak :
+11 , aby "przenieść" −11 na prawa stronę ;
+9, czyli 3
2, aby uzupełnić x
−6x do kwadratu różnicy : x
2+2*3x+3
2= (x−3)
2 ;
i analogicznie
+16, czyli ... , aby uzupełnić x
2+8x do kwadratu sumy: x
2+2*...x+ ...
2= (x+...)
2.
9 sty 16:28