całka
m.: jak obliczyć dalej całkę za pomocą przekstzałceń algebraicznych?
∫ax * ex dx = ∫ (ae)x dx= ?
9 sty 00:37
9 sty 00:53
9 sty 01:05
maniek: jikA podał ci wzór ...
9 sty 01:09
m.: nie potrafie z niego skorzystac w tym przypadku zeby wyszło tak jak w odp.
9 sty 01:10
jikA:
To podstaw do wzoru zamiast tego a co napisałem ae i otrzymasz tą odpowiedź.
9 sty 01:14
9 sty 01:28
Artur_z_miasta_Neptuna:
nic ... tylko nie pamiętasz logarytmów:
.... ln (a*e) = ln a + ln e = ln a + 1
9 sty 01:31
m.: o dzieikuje. a mam jescze problem z tym przykładem:
Podpowie mi ktos?
9 sty 01:43
m.: tam na dole tez jest e do 2x
9 sty 01:44
jikA:
| | e2x + 1 | | e2x − 1 + 3 | |
∫ |
| dx = ∫ |
| dx = |
| | e2x − 1 | | e2x − 1 | |
| | e2x − 1 | | dx | |
∫ |
| dx + 3 ∫ |
| = |
| | e2x − 1 | | e2x − 1 | |
9 sty 01:48
jikA:
Zamiast 3 winno być 2 więc sobie popraw.
9 sty 01:49