.
asdf: granice:
| | 1 | | 3 | |
limx→1 ( |
| − |
| ), jak zbadać symbol tej granicy? Jest bez różnicy czy |
| | 1−x | | 1−x2 | |
sprawdzę to na początku, czy pierw do wsp. mianownika?. Oraz jak obliczyć tą granicę.
9 sty 00:41
jikA:
| 1 | | 3 | | −x − 2 | | x + 2 | |
| − |
| = |
| = |
| |
| 1 − x | | 1 − x2 | | 1 − x2 | | x2 − 1 | |
Liczysz granice prawo i lewostronne.
9 sty 00:52
Eta:
?
9 sty 00:54
asdf: ok, dzieki.
9 sty 00:54
asdf: a jak obliczyć taką granice ( a raczej jej brak)
| | x2+3x−2 | |
limx→1 ( |
| ) |
| | x3−3x+2 | |
9 sty 01:04
asdf: Jeszcze raz spróbuje:
| | x2+3x − 2 | | 1+3−2 | | 2 | |
x→1 ( |
| ) = [ |
| ] = |
| |
| | x3 − 3x + 2 | | 1−3+2 | | 0 | |
dla x→1
− (x
3−3x+2) = (1
−−3
−+2) = 0
+
dla x→1
+ (x
3 − 3x + 2) = [1
+ − 3
+ + 2] = 0
+
czyli g =
∞ tak/
9 sty 01:10
asdf: | | k | |
jeżeli w takich granicach jest |
| , gdzie 0 − granica oraz k ∊ R bada się zbieżność funkcji |
| | 0 | |
w punkcie x →x
0?
9 sty 01:12
jikA:
Tak ta granica to ∞.
9 sty 01:21
asdf: limx→−∞ (√x2 + x + 1 + x) = limx→−∞ (√x2(1+ 1/x +1/x2 + x) =
limx→−∞ ( |x| + x) = −x+x = 0
dobrze?
9 sty 02:14
asdf: kurde

źle. Jak to zrobić?
9 sty 02:15
asdf: .
9 sty 11:20
asdf: .
9 sty 11:43
Krzysiek: | | a2 −b2 | |
skorzystaj ze wzoru: a+b= |
| |
| | a−b | |
zauważ,że tutaj masz symbol nieoznaczony typu
∞−
∞
a
∞−
∞ nie musi być równe zero...
9 sty 13:50
asdf: | | x2 + x + 1 −x2 | | x+1 | | x+1 | |
limx→−∞ = |
| = |
| = |
| |
| | √x2(1+1/x+1/x2) + x | | |x| + x | | −x+x | |
...?
9 sty 14:09
9 sty 14:10
9 sty 14:12
Krzysiek: niby dobry wynik ale zapis zły...
brak 'limesów' ,częściowe przechodzenie do granicy..(mam nadzieję,że tylko tak na forum
piszesz, 'by było szybciej')
9 sty 14:14
asdf: Tak, nie lubie tego edytora, na karce, w zeszycie robię wszystko jak się należy..pierw symbol,
pozniej wzor, podstawienie do wzoru, skracanie stopniowo itd. co dąży do zera zaznaczam (nam
wykladowca pozwolil, ale mamy pisać, np √x2(1+0+0) i to jest dla niego poprawne. Dzięki.
9 sty 14:25