kwadrat logarytmu
Karo: co się robi jeśli cały logarytm jest podniesiony do kwadratu?
np.:
(log5x)2
9 sty 19:00
krystek: obliczasz wartość log i podnosisz do kwadratu.
9 sty 19:01
Karo: ale jak mam obliczyć wartość logarytmu skoro jest w nim x
całe zadanie wygląda tak:
(log5x)2 + 1/2 log55x −2 =0
9 sty 19:04
krystek: rozpisz drugi log i podstaw log5x=t
9 sty 19:07
jikA:
| | 1 | |
log25(x) + |
| log5(5x) − 2 = 0 |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
log25(x) + |
| log5(x) + |
| log55 − 2 = 0 |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
log25(x) + |
| log5(x) + |
| − 2 = 0 |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 3 | |
log25(x) + |
| log5(x) − |
| = 0 |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 24 | |
log25(x) + |
| log5(x) + |
| − |
| − |
| = 0 |
| | 2 | | 16 | | 16 | | 16 | |
| | 1 | | 25 | |
(log5(x) + |
| )2 − |
| = 0 |
| | 4 | | 16 | |
| | 1 | | 5 | |
(log5(x) + |
| )2 − ( |
| )2 = 0 |
| | 4 | | 4 | |
| | 1 | | 5 | | 1 | | 5 | |
(log5(x) + |
| − |
| )(log5(x) + |
| + |
| ) = 0 |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| | 3 | |
(log5(x) − 1)(log5(x) + |
| ) = 0 |
| | 2 | |
9 sty 19:11
Karo: ok rozumiem z tym podstawieniem ale jak rozpisać 1/2log55x żeby był równy log5x
9 sty 19:12
Karo: nie rozumiem trochę tego sposobu od 5 linijki ja podstawiłam tak jak krystek pisał za
log
5x=t i wyszło równanie kwadratowe i tak jest chyba łatwiej ale dziękuje
9 sty 19:21
jikA:
Pewnie łatwiej tylko ja pokazałem że bez podstawienia też można zrobić.
Korzystasz z loga(bc) = logab + logac.
9 sty 19:23
krystek: Tak możesz , od 5−tej linijki podstawienie
9 sty 19:24