wielomiany. prosze o pomoc
plus2: Podstawa prostopadłościanu jest kwadratem o boku x + 3, a wysokość tego prostopadłościanu
wynosi x2 – 6x + 9
a) wyznacz wielomian opisujący objętość tego prostopadłościanu
b) wyznacz dziedzinę tej funkcji
c) oblicz, dla jakiej wartości x objętość prostopadłościanu wynosi 256
9 sty 18:54
Saizou : a) V=Pp*H=(x+3)2*(x2−6x+9)
b) dziedzina
x2−6x+9>0 x+3>0
(x−3)2>0 x>−3
lx−3l>0
x−3>0
x>3
D:x∊(3:+∞)
c)
256=(x+3)2(x−3)2
256=((x+3)*(x−3))2
16=lx2−9l
x2−9=16 lub x2−9=−16
x2=25 sprzeczność
x=5
9 sty 19:00
plus2: Dziekuje. Juz chyba wszystko jest jasne
9 sty 19:03
jikA:
Saizou
|x − 3| > 0 ⇒ x ∊ R \ {3} czyli dziedzina x ∊ (−3 ; ∞) \ {3}
9 sty 19:16