uzasadnij ze rownanie ma przynajmniej 1 rozw.
hehe: Uzasadnij, że równanie x2+(b−2)x−2b=0 dla dowolnej liczby rzeczywistej b
ma przynajmniej jedno rozwiązanie.
9 sty 18:28
h: rownanie ma
przynajmniej jedno rozwiazanie dla
Δ=0
wiecej niz jedno, czyli 2 dla
Δ>0
wiec Δ≥0
Δ=(b−2)2−4*(−2b)
Δ=b2−4b+4+8b
Δ=b2+4b+4
teraz sprawdzamy to nasze zalozenie czyli Δ≥0
b2+4b+4≥0
ze wzoru skroconego mnozenia
b2+4b+4=(b+2)2
(b+2)2≥0 zawsze, gdyż cokolwiek podniesiesz do 2 zawsze bedzie wieksze od zera,
jedynie jezeli b=−2 to lewa= 0 :
(−2+2)2=0
ale i tak nierownosc jest spelniona
9 sty 18:33
jikA:
| | (b − 2)2 | | (b − 2)2 | |
x2 + (b − 2)x + |
| − |
| − 2b = 0 |
| | 4 | | 4 | |
| | b − 2 | | b2 − 4b + 4 | | 8b | |
(x + |
| )2 = |
| + |
| |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
| | b − 2 | | b2 − 4b + 4 + 8b | |
(x + |
| )2 = |
| |
| | 2 | | 4 | |
| | b − 2 | | b2 + 4b + 4 | |
(x + |
| )2 = |
| |
| | 2 | | 4 | |
| | b − 2 | | b + 2 | |
(x + |
| )2 = ( |
| )2 |
| | 2 | | 2 | |
| | b + 2 | |
( |
| )2 jest liczbą nieujemną wiec równanie x2 + (b − 2)x − 2b = 0 |
| | 2 | |
posiada co najmniej jedno rozwiązanie.
Albo można po prostu policzyć Δ i jeżeli wyjdzie Ci że dla każdego b ∊ R Δ ≥ 0 uzasadnisz że
równanie ma co najmniej jedno rozwiązanie.
9 sty 18:35
jikA:
Co to uzasadnienia Twojego h liczba a2 nie jest zawsze > 0 tylko nieujemna więc ≥ 0.
9 sty 18:37
jikA:
Co do ...
Miało być napisane.
9 sty 18:37