ddd
Asia: | | 2x−12 | |
Liczba rozwiązań równania |
| = 0 jest równa? |
| | (x−6)(x2−2) | |
9 sty 16:37
pigor: ... nie ma rozwiązań, czyli liczba rozwiązań jest równa 0 (zero) . ...
9 sty 16:39
Asia: Zbyt dużo mi to nie mówi, mógłbyś jakoś to wytłumaczyć ?
9 sty 16:40
pigor: ..., bo np.
U{2x−12}{(x−6)(x2−2)=0 ⇔ 2x−12=0 i x−6≠0 i x
2−2≠0 ⇔
⇔ x−6=0 i x≠6 i x
2≠2 ⇔ x=6 i x≠6 i ... − sprzeczność, więc
x∊∅ . ...
9 sty 16:42
bezendu: najpierw ustal dziedzinę
9 sty 16:43
Krzysiek: zał:
(x−6)(x2−2)≠0
x−6≠0 i x2−2≠0
x≠6 i x≠−√2 i x≠√2
Df:x∊R\{6,−√2,√2}
2x−12=0
x=6 ⇒ nie należy do dziedziny.
Brak rozwiązań.
9 sty 16:44
Skipper:
...wyznacz dziedzinę ... to zrozumiesz −
9 sty 16:44
dominika: jak sie ustalo dziedzine moze ktos przypomniec ?
9 sty 16:44
h: najpierw liczysz dziedzine
nie pasuje tylko to, co w mianowniku( na dole ) jest rowne 0, bo nie mozna przez 0 dzielic
(x−6)(x2−2)=0 wtedy i tylko wtedy gdy x=6 lub x=√2 lub x=−√2
czyli Dziedzina Funkcji − D=R\{6,√2,−√2}
teraz patrzysz kiedy 2x−12 ( dzielnik ) =0 ( bo jezeli na gorze bedzie 0 to calosc bedzie 0
2x−12=0
2x=12
x=6
czyli x=6, ale 6 nie nalezy do dziedziny, wiec nie ma rozwiazan bo to rownanie nigdy ( w swojej
dziedzinie ) nie jest rowne 0.
9 sty 16:44