równaniee
KAROLINA: pomocy

!
rozwiazaniem rownania (x−4)
2 = (x+4)
2
wyszło mi 0 , ale nie jestem pewna.
9 sty 16:51
ICSP: dobrze Ci wyszło
9 sty 16:53
h: dobrze, 0
9 sty 16:54
KAROLINA: a teraz sie zastanawiam czy czasem nie −4 jest rozwiazaniem tego rownania.
9 sty 16:54
ICSP: nie jest, Jak mi na słowo nie wierzysz to wstaw do równania i sama zobacz.
9 sty 16:55
pigor: .... np. tak :
(x−4)2= (x+4)2 ⇔ (x−4)
2−(x+4)
2= 0 ⇔
⇔ (x−4−x−4)(x−4+x+4)= 0 ⇔ −16*2x= 0 ⇔
x= 0 . ...
9 sty 16:55
KAROLINA: okej dzieki wielkie
9 sty 16:56