sebo8: Kulę przecięto dwiema równoległymi płaszczyznami odległymi od siebie o 6 otrzymując przekroje o
polach 9π i 25π. Oblicz Pc kuli.
9 sty 23:08
Janek191:
Mamy
π r12 = 9 π / : π
r12 = 9
r1 = 3
−−−−−−−−
π r2 2 = 25 π / : π
r22 = 25
r2 = 5
−−−−−−−−
x, y − odległości przekrojów ( kół ) od środka kuli ; x > 0, y > 0
1)
y2 + 52 = R2
x2 + 32 = R2
x − y = 6 => x = y + 6
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
y2 + 25 = R2
( y + 6)2 + 9 = R2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− odejmuję stronami
( y2 + 12 y + 36 + 9) − ( y2 + 25) = 0
12y + 20 = 0
12y = − 20
y < 0 − sprzeczność
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2)
x2 + 32 = R2
y2 + 52 = R2
x + y = 6 => y = 6 − x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x2 + 9 = R2
( 6 − x)2 + 25 = R2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x2 + 9 = R2
36 − 12 x + x2 + 25 = R2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− odejmuję stronami
52 − 12x = 0
12 x = 52
x = 4 1/3
−−−−−−−−−−−−
R2 = x2 + 9 = (13/3)2 + 9 = 169/9 + 9 = 250/9
Pole kuli
Pc = 4 π R2 = 4 π *(250/9) = (1000/9) π
===================================
10 sty 17:42