Asymptoty funkcji
Julaa:
Dana jest funkcja f(x) = exx−1 (e do potęgi x/(x−1)
Jakie ta funkcja ma asymptoty?
pionowa x=1 ?
pozioma y=e ?
9 sty 22:54
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak i tak ... a pionowa jest jednostronna −−− pamiętaj o tym
9 sty 22:54
Julaa: Tak, prawostronna.
9 sty 23:03
Julaa: Brak punktów przecięcia z OX i OY?
9 sty 23:05
Artur_z_miasta_Neptuna:
yyyyy dlaczego

o ile z osią OX się zgodzę (funkcja wykładnicza bez przesunięcia w pionie) o
tyle z osią OY

x=0 ... e
0 = 1
9 sty 23:27
Artur_z_miasta_Neptuna:
przecież z osią OY zawsze będzie przecięcie jeżeli tylko x=0 należy do dziedziny
9 sty 23:28
Julaa: ok, no tak.
Brak miejsc zerowych pochodnej?
i nie może mi wyjść kiedy f`(x)>0 a kiedy f`(x)<0
10 sty 00:12
Artur_z_miasta_Neptuna:
e
x/(x−1)
| | x | | x−1 − x | |
f' = ex/(x−1)* ( |
| )' = ex/(x−1) * |
| |
| | x−1 | | (x−1)2 | |
tak ... brak miejsc zerowych
zauważ, że:
e
x/(x−1) >0 (wynika chociażby z braku miejsc zerowych + asymptoty pionowej)
−1 <0
(x−1)
2 > 0
więc jakiego znaku będzie f'(x)
10 sty 00:16
Julaa: no ujemna.
10 sty 00:19
Julaa: czyli większa od zera należy do pustego, a mniejsza od zera w calej dziedzinie?
10 sty 00:20
Artur_z_miasta_Neptuna:
czyli f'(x) < 0 w Df'
czyli f↘ w (−∞,1) i w (1,+∞)
10 sty 00:20
Julaa: Jeśli pochodna nie jest równa zero to nie może mieć ekstremum?
10 sty 00:32
Artur_z_miasta_Neptuna:

tak ... bo skoro ekstremum jest tylko wtedy gdy funkcja zmienia monotoniczność... a tutaj jest
malejąca na przedziałach) (−
∞,1) i (1,+
∞)
10 sty 00:35
Julaa: | | 1 | |
W punkcie ( |
| , e−1) jest punkt przegięcia? |
| | 2 | |
10 sty 00:38