wielomiany
Kleopatra: 25x3+100x2−x−4=0
pomoże mi ktoś czy w tym zadaniu trzeba rozwiazac z delta czy nie?
9 sty 19:12
Kleopatra: chce tylko wiedziec czy nalezy do rozwiazania tego typu zadania uzyc delty czy nie.
9 sty 19:20
jikA:
A znasz Δ dla wielomianu trzeciego stopnia?
9 sty 19:21
jikA:
Tutaj wystarczy zwykłe grupowanie wyrazów.
9 sty 19:21
h: musisz pogrupowac wyrazy
25x
2(x+4)−(x+4)=0
(x+4)(25x
2−1)=0
(x+4)(5x−1)(5x+1)=0
x
1=−4
9 sty 19:22
bezendu: 25x2(x+4)−(x+4)=0
(x+4)(25x2−1)=0
(x−4)(5x−1)(5x+1)=0
9 sty 19:23
9 sty 19:23
Kleopatra: tak, tak rozumiem, pomyłka. Inny przyklad: 3x3−12x2+2x−8=0 i dochodze do etapu3x2+2=0 i czy
teraz mam urzyc delty czy nie
9 sty 19:24
bezendu: 3x2−12x2+2x−8=0
3x2(x−4)+2(x−4)=0
(x−4)(3x2+2)=0
9 sty 19:28
jikA:
sara to co podałaś liczy pierwiastki dla funkcji kwadratowej a nie dla wielomianu
trzeciego stopnia.
9 sty 19:31